Om skriving V

Endre Ruset. Foto: Nora Aschim.

PODKAST: Over åtte episoder har forfatter Nora Aschim intervjuet åtte kollegaer om skriveprosessen. Denne uka har hun vært på besøk hos Endre Ruset.

Endre Ruset (f. 1981) debuterte allerede som nittenåring med diktsamlinga Ribbeinas vingespenn, ei samling som fikk strålende mottagelse. Etter denne har det kommet ytterlige fire samlinger, senest fjorårets boksingel Høyt og lavt i fotballens verden (Flamme).

Ruset har engasjert seg mye i dikt- og litteraturformidling, blant annet som kunstnerisk leder av Norsk Litteraturfestival. Kjent og kjært er også Poesibilen: tre diktere reiser landet rundt i en poesibil forkledd som en politibil, et litterært stuntprosjekt med en viktig agenda; å senke terskelen for tilnærmingen til poesi blant elever i ungdomsskolen og den videregående skolen.

Endre Ruset har mottatt Bjørnsonsstipendet i 2005 og Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015.

Podkast-anker Nora Aschim skriver om den femte forfatteren i podkastserien:

– Ruset er det man kan kalle en «ren lyriker». Ruset har markert seg i det litterære landskapet i Norge i mange år. Både som forfatter, men også som litteraturformidler og journalist. Han har jobbet med litteraturfestivaler (blant annet Bjørnsonfestivalen i Molde og Norsk Litteraturfestival), holdt skrivekurs og mye mer. Ruset sitt arbeid som litteraturformidler er såpass omfangsrikt at jeg ikke helt har oversikt.

– Vi snakker blant annet om å debutere tidlig – noe Ruset og jeg har til felles, om å skrive dikt, om gjendiktning, om lyrikkens rolle i litteraturen, om å skrive relasjonelt – eller ikke,  og om konseptdiktning.

– Det er bare å glede seg!

Podkast-intervjuet med Endre Ruset kan du lytte til her.

 

LES OM & HØR OGSÅ:
Samtalen med –