Om skriving II

Bjørn Hatterud foto: Tove Breistein

PODKAST: Over åtte episoder har forfatter Nora Aschim intervjuet åtte kollegaer om skriveprosessen. Denne uka har hun snakket med Bjørn Hatterud.

Bjørn Hatteruds Mjøsa rundt med mor: ei livsreise (Samlaget, 2020) fikk i fjor svært god mottagelse, lesere som kritikere. Boka var på bestselgerlistene, men også på utlånstoppen hos flere bibliotek.

– Fortjener mange lesere

I BOK365s spalte Framsnakking hvor forlagsfolk anbefaler ei bok fra en konkurrent, valgte Kagge-redaktør Solveig Øye like før jul boka med følgende begrunnelse:

– I rekken av flotte utgivelser fra Samlaget i år, er det særlig én jeg har et stort hjerte for, nemlig Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud. Med en blanding av humor, alvor, sårhet og varme skriver han så fint om det å være knyttet til ei bygd på godt og vondt, om sterke familiebånd, klasseskiller og seksualitet. Han forteller om hvordan funksjonshemninger kan skape begrensninger i livet, men viser likevel hvordan følelsen av frihet er en innstilling man kan velge. Denne boka fortjener mange lesere.

En særegen stemme i litteraturen

Podkast-intervjuer Nora Aschim presenterer Hatterud slik:

Nora Aschim foto: Heidi Furre

– Den andre forfatteren jeg har snakket med om skriving er Bjørn Hatterud.  Han har en særegen stemme i litteraturen, og løfter fram aspekter ved å være menneske ikke alle snakker like mye om. Som homofil og funksjonsnedsatt har Hatterud et innblikk i verden som ikke alle andre har, men gjennom sin litteratur tilgjengeliggjør Hatterud perspektiver om og refleksjoner knyttet til hvordan et liv kan være, samtidig som han gjør oss mer bevisst om hvilke mennesker som faktisk finnes i samfunnet vårt.

Vi snakker om samfunnet og litteraturen, litteraturen og samfunnet, om sjangre og det Hatterud kaller ”sjangerurenhet”. Hatterud presenterer også sin reise inn i litteratur og skriving, og hvordan han jobber med skriving.

Podkast-intervjuet med Bjørn Hatterud kan du lytte til her.

Samme podkast kan du også lytte til via Spotify

Les også: Forrige uke var Nils-Øivind Haagensen gjest.