Nytt terrordikt fra Haagensen

Nils-Øivind Haagensen - foto: Heidi Furre

Tre dager etter angrepet mot moskeen i Bærum, hadde dikteren svaret klart.

Nils-Øivind Haagensen (NØH) har flere ganger gjort som ett av sine litterære forbilder JEV (Jan Erik Vold): Satt seg ned når noe bare må sies, når situasjonen krever det og snirklet frem et dikt som sier ting så enkelt at man ikke skulle tro det var mulig. Diktet som ser gjennom alt og alle, som henvender seg til et stort oss og ber oss handle eller reagere på både aktuelle hendelser, tendenser og politiske avgjørelser.

Diktet nedenfor publiserte Nils-Øivind Haagensen på Facebook om kvelden mandag 12. august. To dager før hadde en bevæpnet 21-åring med nazisympatier varslet en aksjon via nett og tatt seg inn i al-Noor-moskeen i Bærum. Der ble han overmannet av en 65-åring. Siktelsen lyder på terror og drap.

Hendelsen utløste skrivingen av diktet, men legg merke til hvor åpent og anvendelig det er og kommer til å være i fremtiden.

Haagensen er forlegger i Flamme og debuterte skjønnlitterært i 1998. Han har 16 bøker bak seg og en del gjendiktninger. I september kommer han med ny roman, Dette norske livet, som Oktober omtaler på denne måten: «Dette norske livet er en roman om utsatthet, om et ensomt raseri og en drøm om beskyttelse.»

 

Nils-Øivind Haagensen har gitt oss tillatelse til å bruke diktet.

 

SÅNN

du vet
hvordan du
kopper hendene
når du
hvis du
plutselig
kommer over
og må frakte til sikkerhet
en skadet fugleunge?
som skroget
til en båt, ikke
sant?
det er sånn
vi også må koppe
nærmiljøet
(og storsamfunnet)
(og Norge)
(og verden)
hvis ikke
synker vi
som en stein

 

Les også Haagensen-diktet Det er derfor de er forfattere som vi publiserte i fjor.