– Flere typiske Press-bøker i høst

Torgeir Husby i Forlaget Press.

Som vanlig mye sakprosa med samvittighet og en oppgradering av storselgere i matveien.

– Dette er en typisk Press-bok, sier salgs- og markedssjef Torgeir Husby når vi blar gjennom kompendiet som får duge som katalog foreløpig.

Han peker på Jenta med minneboka. En historie om familie og krig av Bart van Es. Det var den første sakprosaboka som vant Costa-prisen for «årets bok» og handler om barn i en jødisk familie i Haag i Nederland like før andre verdenskrig. Foreldrene ga bort barna sine til ikke-jødiske familier i håp om at de skulle overleve, men lille Lien ble oppdaget og sendt videre. Hvordan det gikk? Det kan du lese i oktober.

En annen bok med jødisk tema, er Oscar Mendelsohns Jødenes historie i Norge. Den har 50-årsjubileum i år og bøkene er for første gang samlet i en utgave som blir på over tusen sider.

Morten Rostrrup fra leger Uten Grenser har skrevet en personlig beretning om det humanitære og politiske spillet i Syria-krigen. Bodil Stenseth kommer med sakprosaboka Fru Muus´klage. Ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika og Carsten Jensen fortsetter utgivelsen av sine polemiske skrifter, en forfriskende, moralsk tordendale adressert til oss alle, ifølge forlaget.

Storeslem i Trondheim

Boka om å være på flukt og hvordan vi i vesten omtaler mennesker på flukt, ble lansert under Olavsfestdagene i Trondheim.

– Carsten Jensen samlet altså et publikum på over 800 mennesker og signerte bøker i over en time etterpå, forteller Husby.

KOMPISER I KUNSTEN: Boka om Håkon Gullvåg er redigert av Harald Stanghelle. Foto: Forlaget Press

Hans egen hjembys avis skuffet ikke og ga Jensen terningkast seks i samme slengen.  Under de samme Olavsfestdagene hadde byens egen Håkon Gullvåg hele tolv utstillinger boka om ham ble lansert med redaktør Harald Stanghelle til stede.

Det er enda mer kunst fra Press i høst i en bok om Frans Widerberg og vi må også regne popmusikk på Morten Harkets nivå som kunst: I 2017 skrev Ørjan Nilsson om Pål Waaktaar Savoy for Falch Forlag, i år er turen kommet til Morten Harkets på bror Håkon Harkets forlag.

– Boka handler om å krasje i den norske virkeligheten etter all suksessen, om årene med soloalbum og de fem årene a-ha ikke eksisterte. Jeg lover at det er mange ukjente historier i Hjemkomst, forteller Torgeir Husby.

Enda en Harket-bror, Kjetil, har bok i år, Spikkeboka, sammen med spikker, skriver og formgiver Eivind Platou. En annen nyttebok er GRO. En håndbok om grønne inneplanter. 

Skjønn og smak

Robert Seethalers roman Jordet er allerede utgitt og David Nicholls´ fjerde bok på norsk, Søt sorg, er ventet i butikkene neste uke.

For ti år siden ga Press ut Familiekokeboka av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal.

–Den har solgt 130.000 eksemplarer, og i år kommer vi med en oppgradering av boka. Vi oppdaget at folks matvaner har endret seg ganske mye på disse ti årene, hvilke råvarer vi har tilgang til og bruker. Så den måtte moderniseres, sier Torgeir Husby.

Andreas Delsett har gått Kjøkkenveien og skrevet en bok om mat og arbeid. Før han begynte på litteraturhuset, fikk han tilbud om å jobbe på et restaurantkjøkken og der gjorde han flere store oppdagelser.

Sist i måltidet kommer det søte. Konditor Sverre Sætre har laget bøker om det meste som er syndig, og i høst er det hans aller beste sjokoladeoppskrifter, triksene og prosessen fram mot perfekt resultat som venter. Bon appetit.