Ny razzia i bokbransjen

MED SOLIDE TALL: Tom Harald Jenssen og Cappelen Damm (foto: Berit Roald)

Fire år etter den omfattende razziaen som resulterte i milliongebyr til de største forlagene, har Konkurransetilsynet vært på besøk igjen.

Konkurransetilsynet har vært på besøk i bokbransjen igjen. Cappelen Damm, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke har hatt tilsynet innom i januar. Det melder Dagens Næringsliv.

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm bekrefter overfor avisen at de har hatt besøk av tilsynet, snaue fire år etter razziaen som resulterte i milliongebyr til de fire største forlagene i Norge.

Ny sak

Juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurranetilsynet sier til avisen at denne nye razziaen skjedde i forbindelse med en ny sak, som ikke har sammenheng med tidligere saker knyttet til konkurranseforholdene i det norske bokmarkedet.

Det var i april 2014 at Konkurransetilsynet aksjonerte mot de fire største forlagene etter mistanke om brudd på konkurranselovenulovlig ved at de samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Store gebyrer

I mars i fjor kom kjennelsen fra tilsynet. Aschehoug ble ilagt et gebyr på 9,66 millioner kroner, Cappelen Damm 9,1 millioner kroner, Gyldendal 7,88 millioner kroner og Vigmostad & Bjørke (eier av tidligere Schibsted Forlag) 4,56 millioner kroner.

Av de fire er det bare Schibsted som har godtatt gebyret.

Samarbeider med tilsynet

Denne nye saken har altså ikke noe med saken fra 2014 å gjøre, men handler om nyere forhold.

Tom Harald Jenssen sier til DN at de selvfølgelig samarbeider med Konkurransetilsynet for at det skal få all den informasjonen det trenger for å gjennomføre sin saksbehandling.

BOK365 har vært i kontakt med Vigmostad & Bjørke, og forlegger Arno Vigmostad har følgende kommentar til saken:

– Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos Vigmostad & Bjørke i januar. Vi er ikke kjent med at vi har vært involvert i noe ulovlig samarbeid om utveksling av konkurransesensitiv informasjon. Foreløpig vet vi ikke vi mer om grunnlaget for denne aksjonen, men samarbeider etter beste evne med Konkurransetilsynet ved å gi de tilgang på informasjon og besvare deres spørsmål.

 

(Foto: Berit Roald)