Storrazzia mot bokbransjen

Konkurransetilsynet har iverksatt en storstilt razzia mot fire av de største forlagene i Norge. Det skal dreie seg om mistanke om leveringsnekt til kiosker og dagligvare.

 

Etter hva BOK365 erfarer er det forlagene Aschehoug, Gyldendal, Cappelen Damm og Schibsted som har fått Konkurransetilsynet på besøk.

BOK365 får bekreftet at Norges fjerde største forlag, Vigmostad & Bjørke, ikke har fått tilsynet på besøk. Det har heller ikke Aschehoug-eide Oktober.

Alle de fire berørte bokforlagene har til felles at de er eiere i Bladcentralen – som er den største distributøren av bøker til dagligvarehandelen og kiosker. Aschehoug og Gyldendal har eierskap gjennom sitt felles selskap Bestselgerforlaget.

 

Uanmeldt besøk

Bladcentralen eies av syv forlag; Aller Media AS, Egmont Hjemmet Mortensen AS, Egmont Serieforlaget AS, Cappelen Damm AS, Schibsted Forlag AS, Bonnier Holding Norway AS og Bestselgerforlaget AS – men flere av de øvrige eierne er kun unntaksvis bokutgivere.

Bladcentralen bekrefter i en pressemelding at de er gjenstand for undersøkelser: «Konkurransetilsynet gjennomfører i dag en undersøkelse i Bladcentralens lokaler i Nittedal. Undersøkelsen gjelder mulig konkurransebegrensende samarbeid innen distribusjon av bøker. Bladcentralen samarbeider med myndighetene i forbindelse med gjennomføring av kontrollen slik at den gjennomføres på en mest mulig effektiv måte. Bladcentralen har utover dette ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.»

Aftenposten meldte tidligere i dag at personell fra Konkurransetilsynet kom på høyst uanmeldt besøk til flere storforlag.

 

Mistanke om leveringsnekt

Juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet bekrefter at tilsynet gransker flere av de største forlagene i Norge, og at personell fra tilsynet nå er ute på bevissikring.

–Bakgrunnen er en mistanke om leveringsnekt av bøker til dagligvarebutikker og kiosker, sier Stakkestad Laastad til Aftenposten.no.

– Vi ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven, sier hun.

 

–Hjelper dem med det de ønsker

–Du kan vel gjette deg til at de har etterspurt materiale. Det er formålet med at de er her. Vi hjelper dem selvfølgelig med det de ønsker. Ut over det har vi ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset til E24.

Gyldendal ASA har også publisert en børsmelding hvor de bekrefter at Konkurransetilsynet gjennomfører en kontroll i selskapet, og datterselskapene.