Starter eget forlag

Jørn Lier Horst bryter med Gyldendal, starter eget forlag og blir en del av Petter Stordalens nye forlagsfamilie.

Jørn Lier Horst bryter med Gyldendal og starter eget forlag og blir en del av Petter Stordalens nye forlagsfamilie med Pilar, Horsts Capitana og Anne Gaathaugs Gloria.

Eierskapet i Capitana blir 75 prosent Pilar og 25 prosent Horst. Eierskapet i Pilar er likt fordelt mellom Magnus Rønningen, Jonas Forsang og Petter Stordalen.

Det var DN som først meldte om denne saken.

Av de norske krimforfatterne er det kun Jon Nesbø har solgt mer en Jørn Lier Horst de senere årene. Horst har også hatt et eventyrlig god salg av sine to krimserier for yngre lesere på Gyldendal og hos Kagge. På bestselgerlistene for norske barne- og ungdomsbøker, uansett utgivelsesår, har det slett ikke vært uvanlig at Horst har hatt ti av de femten mest solgte her til lands.

Med seg som sjefredaktør i Capitana får han Anne Fløtaker, som forlater sin jobb i Cappelen Damm.

GÅR TIL CAPITANA: Anne Fløtaker

– Leit at han forsvinner

Sjefredaktør for norsk skjønnlittertatur i Gyldendal, Kari Marstein, synes det er trist å miste Jørn Lier Horst:

– Det er klart at det er leit at han forsvinner. Vi har jobbet sammen i femten år og det har vært en drøm av et samarbeid. Vi har bygget opp noe helt fantastisk sammen, sier Kari Marstein til BOK365.

– Hva skjer med rettighetene til bøkene hans? 

– Han har ikke kjøpt rettighetene til dem.

– Hva tenker du om at det kommer en ny større aktør på markedet?  

– Jeg tenker at bokbransjen er en utrolig morsom bransje, og det at en mann som Petter Stordalen interesserer seg for den, er spennende for alle.

KARI MARSTEIN: – Trist å miste Jørn Lier Horst.

 

Med Pilar og Gloria

Horsts Capitana blir samlokalisert med Pilar og Anne Gaathaugs nye forlag Gloria. Nylig ble det kjent at Kagge Forlags mangeårige forlagssjef teamer opp med Marit Johansen Storm og Kristin Brandtsegg Johansen. Alle har i lengre og kortere tidsrom vært involvert i Norges kanskje største forlagseventyr de siste årene.

Planen er at Gaathaugs nye forlag skal beskjeftige seg med alle sjangere: Skjønnlitteratur og sakprosa, norsk og oversatt, voksen- og barnebøker.

– Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre en stund. Jeg hadde lyst til å bygge noe eget, og jeg hadde lyst til å gjøre det med nettopp Marit og Kristin, sa Anne Gaathaug da. Deretter er det gått mange rykter om at dette bare var en del av totalbildet – noe som nå er bekreftet.

Alfa og kundemagasin

Jonas Forsang er forlegger i Pilar Forlag, som også har tidligere journalist Magnus S. Rønningen som styremdelem og medeier. Gjennom sitt heleide selskap Niche AS eier Rønningen halvparten av akjene i forlaget. Rønningen har i flere år jobbet tett med Petter Stordalen, og har gründet flere blader og magasiner. Han startet Magnum Media som ga ut blant annet mannebladet Alfa og også laget kundemagasin for blant annet Petter Stordalens Choice Hotels. Magnum Media gikk konkurs i 2011.

Riise-biografi

Pilar Forlag har blant annet gitt ut selvbiografien til John Arne Riise, Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise, som hadde suksess i bokmarkedet i fjor.

Pilar har også Petter Stordalens bestselger Jeg skal fortelle deg min hemmelighet som opprinnelig ble gitt ut på Aller Forlag. Boken er skrevet av Stordalen i samarbeid med Pilar-forlegger Jonas Forsang.

Magnus Rønningen har også skrevet bok: I 2008 ga han ut Oppskriften: For deg som vil opp og fram på Kagge Forlag.

– Vanskelig for små aktører

I følge DN startet Petter Stordalens forlagsplaner på en bedre restaurant på Majorstuen i Oslo i september 2017:

– Du kan si at det nok har vært vanskelig for små aktører – kall dem bokgründere – å etablere seg i bransjen, fordi den er litt hermetisk. Vi kan være et alternativ til de andre, med nye og kreative løsninger. Jeg synes det er morsomt, sier Petter Stordalen til DN.