Milliongebyr for ulovlig samarbeid

Konkurransetilsynet ilegger fire forlag til sammen 32 millioner kroner i gebyr for ulovlig samarbeid.

– Forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted Forlag har brutt konkurranseloven. De har samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen.

Konkurransetilsynets vurdering er at samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette markedet omfatter utsalgssteder for bøker som ikke er tradisjonelle bokhandlere, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

– De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle de fire forlagene var eiere, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

 

Les også: Vurderer millionbøter for ulovlig samarbeid

 

Uannonserte kontrollbesøk

Bakgrunnen for gebyrene er at Konkurransetilsynet i april 2014 gjennomførte uannonserte kontrollbesøk hos Gyldendal, Aschehoug, Schibsted, Bladcentralen og Cappelen Damm. Grunnen til besøkene var mistanke om samarbeid om vilkårene for distribusjon av bøker gjennom Interpress, et selskap i Reitankonsernet.

 

Les også: Konkurransetilsynet drøyer

 

Milliongebyr

Nå ilegges altså forlagene store gebyrer. Aschehoug ilegges 9,66 millioner kroner, Cappelen Damm ilegges et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 7,88 millioner kroner og Vigmostad & Bjørke (eier av tidligere Schibsted Forlag) ilegges et gebyr på 4,56 millioner kroner. Forlagenes morselskap holdes solidarisk ansvarlig.

– Konkurransebegrensende samarbeid er et alvorlig brudd på konkurransereglene og gebyrene på til sammen 32 millioner kroner som er ilagt forlagene understreker dette, sier Nese.

 

(BOK365 kommer tilbake med mer)