Ny kaptein på brua

Det ble både rettet pistol mot tinningen og ropt fra skogen, da Sindre Hovdenakk lanserte sitt første nummer som Prosa-redaktør.

En aldri så liten merkedag for tidsskriftet Prosa onsdag kveld: En stolt Sindre Hovdenakk kunne presentere sitt første nummer som redaktør for bladet, som nå går inn i sitt 20. år. Et voksent publikum av forfattere, journalister og samfunnsdebattanter hadde tatt veien til Uranienborgveien i Oslo for å markere nyredaktørens ankomst.

Prosa markerer Grunnlovsjubileet med Hans Fredrik Dahls essay “Eventyret om Norge”, om jubileet og norsk historieskriving. Og nettopp en eventyrstund Hans Fredrik Dahl (bildet) var kveldens eneste programpost. Deretter: Mingling.

 

PROSA_3

Eventyrstund: Hans Fredrik Dahl kåserer om de norske historieverkene.

 

Sindre Hovdenakks premierenummer byr på en variert meny. Her er Nye Prosa på 60 sekunder: Etter  Dahls åpningssalutt bærer det ut i villmarka. Gjengen bak Harvest, representert ved Torbjørn Ekelund, får presentere prosjektet sitt. I «Ropet fra skogen» tar Christopher Hals Gylseth for seg hva som skjer i den norske villmarkslitteraturen. Vel ute av skauen konkluderer han «Ikke så mye spennende. Naturen og litteraturen var villere før.»

 

PROSA_7

På Prosa-slipp: Arnhild Skre (t.v.) og Liv Berit Tessem.

 

Forfatter Arnhild Skre gir ti skriveråd for god sakprosa. Tren kaoskompetanse, lag barneregler og gni hendene raskt mot låret, er tre av rådene. Lingvisten Terje Lohndal tar for seg oversettelser, mennesker og maskiner. William Nygaard behandler den frie ytrings helse og magemål i «Er frie ytringer mulig i 2014?»

 

PROSA_5 PROSA_6

Det frie ords forkjempere: William Nygaard med Erik Rudeng (t.v.) og Sindre Hovdenakk.

 

«Pistol mot forlagets tinning»

Forlegger og forfatter Vidar Kvalshaug tar for seg livet i bokbransjen etter at Anniken Huitfeldt startet med disiplinen han beskriver som «Boklov uten tilløp». Selv tar Kvalshaug rennafart og sikter mot skrittet. Her får både Bokskya, e-bokstrateger og bokhandlerkjedene så det svartner. «Marknadsstøtta er bokhandelen sin usynlege pistol mot forlagets tinning,» skriver Kvalshaug, som også avliver en av bokhandelkjedene: «Eg trur ei kjede får enorme problem i 2014 … Innan eit par år har vi færre.»

 

«En borger er en mann»

Manifest-utreder Ingrid Wergeland fokuserer på kvinners stemmer: «Hvilke historier fortelles når stemmerettsjubileet feires med nitten bøker?» Et tidsbilde: «Stortingsmann Valentin Sibbern ville i 1818 at statsborgerskapet skulle defineres til Norske Borgere af Mandekjøn. Dette ble avvist av forfatningskomiteen som unødvendig. En borger er en mann.»

Da har vi tatt med en neve av innholdet i borger Hovdenakks første skipperkiste. Og for de som leter, er det mer å finne i nye Prosa.

I og med at Jan Thomas har salong i nabobygget, var det kanskje ikke så unaturlig at man også hadde satset på en visuell ansiktsløftning.

Da snakker vi om bladet, ikke redaktøren.

 

 

 

 (Foto: Katarina Bakken)