Notorisk bokoholiker

Åse Ryvarden (foto: privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Åse Ryvarden klarer sjelden å komme ut av bokhandelen uten å ha brukt over 1000 kr, selv når hun har gått inn for å kjøpe en kladdebok. I sommer skal hun glede seg over utsikten, kaotiske måltider, grillede grønnsaker og en stor haug med bøker.

I høst pakker Åse Ryvarden ned direktørkontoret i Det Norske Teatret og går førti meter inn på Sehesteds Plass. Ryvarden overtar da stillingen som forlagsdirektør i Aschehoug etter Kari Spjeldnæs.

– Hvor tilbringer du ferien?

– På en sykkel i Frankrike og på et svaberg i Østfold.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Hytteliv og en dugnad eller to. Familie og venner; mange rundt bordet og kaotiske måltider. Noen gode kulturopplevelser og en stor haug med bøker, etter at jeg har vært på hamstring på Norli. Jeg er notorisk bokoholiker og klarer sjelden å komme ut av bokhandelen uten å ha brukt over 1000 kr, selv om jeg gikk inn for å kjøpe en kladdebok. Og alle de deilige funnene skal leses i sommerferien, de ligger i en stabel og sveller med potensiell leselykke.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Patrick Modianos Dimanches en août var vinterens opplevelse : han skriver så enkelt at jeg fint kan lese ham på fransk – men han har likevel en besnærende dybde og framkaller stemninger, lys og mørke med nesten taktil styrke. I sommerbunken ligger et stort utvalg titler fra Aschehoug; øverst Hilde Rød Larsens Sommertid – hva passer vel bedre? Jeg gleder meg til å kaste meg over høstlista som ser veldig lovende ut, etter min først sniktitt.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Papir og brett, men også lydbok. Jeg er ganske utålmodig og  synes ikke alltid det går fort nok når man lytter. Men det tilføyer en ny kvalitet til teksten at den blir levendegjort, og det liker jeg.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Grillede grønnsaker, makrell eller blåskjell, noen gode oster og norske jordbær. En tørr hvitvin. Men stemningen, gjestene og utsikten er like viktig.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Maja Lunde for å snakke om miljøspørsmål og den neste boka hennes.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Alle forfatterne på Aschehoug som har betrodd oss sine tekster og vist oss tillit. Jeg ser fram til å treffe gamle kjente og til å møte mange nye forfattere!

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Brennenesle kan i beste fall bli til suppe.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Fått på plass en boklov som sikret rammebetingelsene for produksjon og distribusjon av bøker på norsk. Politikken må ikke bli så nærsynt at vi glemmer at vi står i et hav av engelskspråklige kulturelle uttrykk med enorm påvirkning. Hvis vi skal ha noen ambisjon om å bevare og utvikle det norske språket og vår særegne norske litteratur og kultur, trenger vi forutsigbare og trygge rammer.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Kristin Lavransdatter. Både fordi hun er en kvinneskikkelse Undset følger gjennom alle livets faser, med stor kunnskap om både menneskene og middelalderen – men også fordi Kristin fortsatt makter å engasjere leserne, og å treffe oss i hjertet. Undset har en sjelden evne til å spenne opp den store veven, og Kristin står levende for meg for alltid etter å ha lest de tre bøkene.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– I følge min mann: «Om kaldt og varmt». Vi har mange diskusjoner om innendørstemperatur. Eller det noe mer poetiske «Snø». Jeg er som min forgjenger Kari Spjeldnæs hekta på ski og snø i alle former.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hva er ditt beste barndomsleseminne er et fint spørsmål. Svaret er Emil i Lønneberget.