Skatten på sjørøverøya

Trygve Skaug (foto: Øyvind Ganesh)

DAGENS SOMMERGJEST: I sommer skal Trygve Skaug først øst og vest og nord og sør, før han kaster anker.

Trubadur og versesmed Trygve Skaug seiler i medvind. I vår toppet diktsamlinga av året: Følg med nå den skjønnlitterære Boklista i hele fire uker, og fortsatt plasserer samlinga seg høyt. Opplaget er allerede kommet opp i over 10 000. I tillegg reiser han på populære konsertturneer.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Norge. Det er dekkende. Skal øst og vest og nord og sør på konsertfronten, før vi får gode uker på Sørlandet og i Østfold med kona og ungene.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Ungene og vi voksne lager oss en liste sammen over ting vi skal gjennom. Alt fra is og jordbær og fisking til noen konkrete reisemål. Det er alltid et bevis for at det var en digg ferie når vi har krysset av på de aller fleste punktene der.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg ble veldig begeistret da jeg leste Når du minst venter det, Tor Åge Bringsværd. I sommer står triologien til Roy Jacobsen, om Ingrid på Barrøy. Jeg er allerede igang. Hvitt hav, er neste.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Liker aller best å lese på papir.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Jeg tror det blir mye salat i år, for jeg har inngått veddemål med en nevø som jeg rett og slett ikke kan tape. Men småabbor som vi har fisket sjøl sammen med ungene er det beste jeg vet til sommerkvelds.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Sylvi Listhaug, tror jeg.  Jeg har ment så mye og sterkt om politikken hennes, men aldri vært mann nok til å be henne tilbords hittil. Tror det kunne vært lærerikt.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Tja.. Det må være min bokutgivende venn i Koke Bok. Han satset sparepengene sine på et litt snålt og minimalistisk poesiprosjekt i 2013 (altså mitt) som ingen andre ville gi ut. Kristian Harnes har fortjent et helt blomsterbed.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Åhh.. Det vil jeg ikke gi til noen, egentlig. Med mindre de kan det å koke suppe på det, for det er veldig godt på sommerkvelder. Der kjenner jeg et par kandidater, dog utenfor bokbransjen.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Samlet interesseorganisasjonene innen kultur til halvannen måneds ren lytting på deres innspill. Sitter så mye smarte folk i kriker og kroker rundt oss i kunstfeltet. De må lyttes til.

Så skulle jeg brukt neste halvannen måned på å få satt i sving alle de gode tiltakene og ideene som hadde kommet på bordet.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Vanskelig. Veldig, veldig. Men kunne Hamsuns Victoria og Johannes fått lov å stille sammen?

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Hehe.. «Hvordan i alle dager klarte han der å bli så gammel» – En merkverdig livsstilsbok basert på bloggen med samme navn.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Sterkt barndomsleseminne?

– Og svaret er?

– Sitte på en liten øy på Hvaler og lese Skatten på sjørøverøya, og veksle mellom å lese og å leke ut innholdet ved varme svaberg, snodige kysttrær og avkjølende blått hav.