Norske forfattere inntar India

Ingrid Storholmen (bildet) står bak en av hele femten norske bøker som blir utgitt i India i 2014.

2014 blir et historisk år for norsk litteraturs utbredelse i India. Hele 15 norske bøker utgis fordelt på språkene hindi, engelsk, malayalam, bengali og nepali. Og alle utgis med oversettelsesstøtte fra NORLA. I tillegg er to bøker planlagt utgitt i 2015.

Det er også klart at tre av de norske forfatterne vil ta turen til Asia i løpet av de neste månedene: Jørn Lier Horst, Ingrid Storholmen og Tiril Valeur møter indiske lesere i januar og februar.

 

Norge gjesteland i Jaipur

Allerede 18. – 20. januar er Norge gjesteland under Jaipur Literature Festival. Krimforfatteren Jørn Lier Horst deltar på denne store og toneangivende arenaen for litteratur og forfattere i Asia og internasjonalt. Han er aktuell med den engelske utgaven av Vinterstengt (Closed for Winter). For boken Jakthundene (2012) mottok Horst både den nordiske krimprisen Glassnøkkelen og den norske Rivertonprisen.

Under årets festival lanseres Jaipur BookMark, et bransjeforum for møte mellom forleggere fra India og verden. NORLA deltar på festivalen i nært samarbeid med den norske ambassaden i New Delhi.

 

Walsø åpner festivalen

NORLAs direktør, Margit Walsø, er invitert til å åpne arrangementet og ser frem til å møte indiske forleggere på en egen norsk stand:

– Å delta på festivalen gir Norge en gylden mulighet til å synliggjøre utgivelsene av norsk litteratur i India og samtidig presentere nye forfatterskap og titler for forleggere og et interessert publikum. Bokmarkedet i India er voksende, og landets forlagsbransje regnes blant verdens syv største. India har det tredje største engelske bokmarkedet i verden.

 

Billedboklanseringer i Shitala

Forfatter og illustratør Tirill Valeur deltar med boken Hopp, morfar! under lanseringen av to norske billedbøker for barn som utgis på hindi i Shitala, Uttarakhand i februar. Utgiver er den veldedige indiske organisasjonen A & A Book Trust, som NORLA har samarbeidet med siden 2008. Som del av lanseringen vil Valeur delta, sammen med NORLA, på seminarer og workshops sammen med barn i Shitala, en liten landsby i delstaten Uttarakhand nær grensen til Nepal. Samtidig lanseres også Constance Ørbeck-Nilssens bok Ikke helt alene, som også utgis på hindi av A & A Book Trust.

 

Vil lære indiske barn å lese

NORLAs samarbeid med A & A Book Trust er støttet via Utenriksdepartementets midler til land i sør, og har så langt resultert i at 12 norske billedbøker er utgitt i India på hindi, engelsk og nepali.

A & A Book Trust har som mål å bidra til at flest mulig barn i India lærer å lese og får tilgang til litteratur. De lager ‘reading corners’ i avsidesliggende landsbyskoler, ved enkelt og greit å feste et tau mellom to av skolerommets vegger og henge bøker i det. Organisasjonen har så langt opprettet hundrevis av slike ‘reading corners’, og vet at hvert eneste av dem gir minst 300 familier tilgang til bøker.

 

Norsk poesi til New Delhi

Når vi skrev innledningsvis at Ingrid Storholmen sto bak en av femten norske bøker i India i 2014, snakker vi egentlig om to: Hennes kritikerroste diktsamling Tsjernobylfortellinger utgis på både engelsk og hindi. Forfatteren vil delta under en poesifestival i forbindelse med New Delhi Book Fair.