Jon Bing er død

Den norske juristen og forfatteren Jon Bing er død, 69 år gammel.

Den norske juristen og forfatteren Jon Bing er død. Det bekrefter partner i Bing Hodneland Advokatselskap, Jon Wessel-Aas, overfor Dagbladet.

– Alle som kjenner Jon vet at han ikke har hatt helt topp helse i det siste. Men  vi ventet likevel ikke på dette. Jeg syns det er veldig, veldig trist, sier Wessel-Aas.

 

Et mangfoldig menneske

– Jon Bing var veldig tidlig ute med ting som folk ikke snakket om,  som for eksempel IT. Han snakket mye om hvor viktig IT kom til å bli i  samfunnet, og hvordan det kom til å påvirke alle, ikke bare  næringslivet. Han var blant annet en av de første som snakket om  e-bøker. Men han var et utrolig mangfoldig menneske, sier astrofysiker og forfatter Eirik Newt til Dagbladet.

Jon Bing var dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk. Han var også en svært produktiv forfatter, med 25 skjønnlitterære utgivelser og 16 fagbøker, i tillegg til å være redaktør eller medredaktør for flere bøker. Hans skjønnlitterære forfatterskap spenner vidt: romaner, novellesamlinger, barnebøker og essayistikk. Jon Bing ble tildelt Brages hederspris i 2001. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999 og var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet.

 

Entusiasme og tillit

– Jon var alltid veldig positiv til omgivelsene. Han hadde en egen evne til entusiastisk å knytte folk rundt seg og hive dem ut i store prosjekter. Jon var en mann som ga andre stor tillit. Jeg tror det er veldig mange i miljøet som har hatt det moro sammen med ham, sier førstelektor, advokat, forfatter og illustratør Andreas Galtung til BOK365. Galtung jobbet sammen med Jon Bing som forsker ved Institutt for rettsinformatikk i nærmere femten år. – Det var spennende å jobbe sammen med en som lå så til de grader i forkant. Jon var definitivt en foregangsmann innenfor rettsinformatikken internasjonalt og han var enormt produktiv. Han påtok seg et utall store oppdrag, og mange vil nok mene at han tidvis drev rovdrift på seg selv.

Flere vil huske Jon Bing som science fiction-parhest med Tor Åge Bringsværd – og da særlig stykket Blindpassasjer, som ble sendt på NRK høsten 1978 og som Bing & Bringsværd mottok Rivertonprisen for. Dagbladets teknojournalist Jan Omdahl beskriver science fiction-duoen Bing og Bringsværd som Norges fremste litterære radarpar siden Asbjørnsen & Moe.