Norsk skjønnlitteratur: Shakar i tet

Zeshan Shakar (Foto: Julie Pike)

BOKHØSTEN: I går brakte vi de ti ledende sakprosatitlene i bokhøsten så langt. I dag er det skjønnlitteraturens tur. Øverst finner vi Zeshan Shakar og Gyldendal med «Gul bok».

Tall fra Forleggerforeningen viser at norsk sakprosa for voksne har styrket seg med 7,5 prosent etter årets ti første måneder. Skjønnlitteraturen kan ikke skilte med tilsvarende framgang, men holder i alle fall stillingen sammenlignet med i fjor.

Et stort lyspunkt er dog bokgruppa norsk skjønnlitteratur for barn som viser en vekst på hele 8,2 prosent. Igjen er det Kagge som er ute og rir, Maja Lunde og Lisa Aisatos Solvokteren ville nådd helt oppe til femte plass på listen over voksen skjønnlitteratur.

Cappelen Damm-trippel

Sakprosalista vi publiserte i går, var dominert av Kagge med seks av ti utgivelser. Den skjønnlitterære preges ikke av forlag med tilsvarende dominans, men med navn som Jacobsen, Hjorth og Fossum er det lite overraskende at Cappelen Damm er inne med tre av ti titler.

Runner-up er dessuten også fra Cappelen Damm. Ukas vinner av Bokhandlerprisen, Tore Renberg ligger på ellevte plass med romanen Tollak til Ingeborg. Ei bok som helt sikkert vil rykke oppover på lista fram mot jul.

Aschehoug og Oktober har hver sin tittel inne. Jon Nesbø er på pallplass med Kongeriket, mens Karl Ove Knausgård er inne på niende plass.

Med to av tre i topp

Men det er altså Gyldendal som tar to av de tre pallplassene. Zeshan Shakar har ligger høyt oppe på listene høsten gjennom, mens Lars Mytting har kommet sterkt de siste ukene.

Gøy er det også å finne et av de mindre forlagene inne på lista. Helt oppe på fjerdeplass glitrer Linn Skåber og Pitch forlag med Til de voksne.

Jørn Lier Horst og Strawberry (Capitana) tar plassen etter Skåber. Evig unge Pondus er som sedvanlig også inne. Denne gang med et tilbakeblikk til engang på 1980-tallet da han første gang møtte Beate. Forrige uke toppet sågar Pondus hele Boklista, men lista vi her viser er altså bare basert på høsttallene fram til begynnelsen av november.

Les også: Kagge med seks av ti på topp

Topp 10 for norsk skjønnlitteratur for voksne (Uke 31-44) – 2020

Listen er utarbeidet på grunnlag av tall fra Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin