Norli overtar Eldorado

Foto: Forfatterforeningen

Christian Skredes bokhandeleventyr i Torggata er over. Nå rykker Norli inn i lokalene.

Bokhandlerkjeden Norli har inngått leieavtale med Eldorado Eiendom AS om overtagelse av bokhandelen i Torggata i Oslo sentrum fra 3. april 2018. Norli har fra før en bokhandel i Torggata som avvikles samtidig.

Etter hva BOK365 erfarer har det vært flere interessenter til lokalene:

– Vi er veldig glade for at det fortsatt blir bokhandel i Eldorado-bygget, sier Christian Skrede, og sikter med «vi» til seg selv og bokhandel-makker Cathrine Almaas. Han beskriver sistnevntes innsats som uvurderlig.

Kino for barn 

Norli skal drive sin butikk på 1150 kvadratmetre i 1. etasje. Det blir en stor butikk med stort og bredt utvalg innenfor allmenn bokhandel, det store utvalget skal videreføres. Butikken vil ha ekstra fokus og bruke mye plass på barn, både innenfor bok og leketøy. Kino-amfiet i 1. etasje beholdes for å videreføre kinoarrangementer for barn. Butikken vil også få en stor papir- og non-books-avdeling.

I etasjen over blir det annen butikkvirksomhet.

Blir utleier: Christian Skrede

Utleie av arealer

Eldorado Bokhandel i Torggata ble etablert i 2013 i de gamle lokalene til Eldorado Kino i Oslo sentrum. Butikken har vært drevet over 2 etasjer på over 2000 kvadrametre og har vært et banebrytende men samtidig et ressurskrevende konsept. Det er to kinosaler i lokalene som har vært benyttet til kulturelle og samfunnsorienterte arrangement. Eiendommen ble til 80 prosent overtatt av eiendomsinvestorer i 2014 og disse har besluttet at de ikke ønsker å drive bokhandel, men utvikle eiendommen videre og leie ut arealene.

– Alt har sin tid

– Er dette vemodig, Christian Skrede?

– Alt har sin tid. For ti-tolv år siden hadde jeg en drøm om å gjøre dette – og det er fantastisk at jeg fikk sjansen til det. Du kan si at jeg bytter ut en baby med en annen, sier Christian Skrede, nybakt pappa til fem dager gamle Ingrid.

Gode penger vil han også ha tjent på dette til slutt:

– Vi kjøpte bygget for 28 mill. kr og pusset det opp for over 30 mill kr. Med pengene vi har tapt underveis, summer det seg kanskje opp til nærmere 80 mill kr.

Etter hva BOK365 erfarer kan eiendommen nå være verdt over det dobbelte.

Trass i de nevnte karrige driftsårene, avsluttes dette kapitlet av bokhandelhistorien med stil:

– I fjor svømte vi mot strømmen og hadde ti prosent omsetningsvekst, sier Christian Skrede.

 

Les også: Eldorado årets bokhandel

Ny leietaker: Norlidirektør John Thomasgaard

 

Sjelden mulighet

Administrerende direktør i Norli Libris, John Thomasgaard sier til BOK365 at de er glade for å kunne etablere seg i Eldorado-bygningen.

– Vi har hatt bokhandel i Universistetsgata i 125 år, men aldri vært veldig representert i denne delen av byen før vi leide lokaler ved siden av Eldorado i Torggata. Når leiekontrakten der nå går ut, er det ideelt å overta leie av Eldoradogården. Lokaler med denne størrelsen er sjeldne, og Eldodaro bokhandel har dessuten bygget opp en spennende plattform i bygget, sier Thomasgaard.

«Norli-vorspiel» i fjor

Allerede på sensommeren i fjor begynte «Norli-vorspiel»: Da solgte Eldorado-gründer Christian Skrede to filialer andre steder i landet, «Vuggen», Vestby-filialen, og Eldorado-filialen på Ålgård utenfor Stavanger til bokhandekjeden:

– Norli blir en riktigere eier, slik kortene nå lå. Vi fikk aldri dette til slik vi ville og har vel tapt rundt 6 millioner kroner på de to butikkene gjennom disse årene, sa Eldorado-sjef Christian Skrede den gang da.

Ansatte blir med over

Alle ansatte blir reansatt av Norli.