Norli kjøper Eldorado-filialer

– Vi klarte aldri å få til det vi ville, sier Christian Skrede, som selger Eldorado-filialer. Nå blir det fokus på Eldorado-gården i Oslo.

Det var i 2010 Eldorado-eventyret egentlig startet for Christian Skrede. Nå selger han «vuggen», Vestby-filialen, og Eldorado-filialen på Ålgård utenfor Stavanger, til Norli:

– Norli blir en riktigere eier, slik kortene nå lå. Vi fikk aldri dette til slik vi ville, sier Eldorado-sjef Christian Skrede. – Vi klarte rett og slett ikke å kombinere filialdrift med bokhuset og alt det andre vi driver med her. Da vi gikk betydelig ned i antall kvadratmetere på Vestby for et par år siden, fungerte heller ikke forretningsmodellen vår like godt der.

 

Etablerer outlet-konsept

Gitt filialenes beliggenhet, tenker kjøperen Norli Libris drift i samme baner som forgjengeren:

– Vi skal etablere et outlet-konsept, ja. Det blir ikke standard Norli-butikker, bekrefter John Thomasgaard, administrerende direktør i Norli Libris. – Sannsynligvis blir butikkene brandet som «Norli outlet».

ETABLERER OUTLET-KONSEPT: John Thomasgaard.

 

– Har tapt 6 millioner

Rundt 10 mill. kr årlig har vært den årlige totalomsetningen for Eldorado-filialene på Vestby og Ålgård. Det har ikke vært nok til å gi pluss på bunnlinjen:

– Vi har vel tapt rundt 6 millioner kroner på de to butikkene gjennom disse årene, sier Skrede.

Det var optimistiske toner da Read Entertainment åpnet sin butikk på Vestby sommeren 2010. Norwegian Outlet ble kåret til Nordens beste outletsenter og fikk terningkast 6 av VG. Christian Skrede & Co boltret seg på hele 600 kvadratmetere og innførte kommisjonsordning med hyllemetere for forlagene – til mye diskusjon og ditto oppmerksomhet i bransjen. Blant annet satte de tre største forlagene seg på bakbeina og ville ikke være med på Read/Eldorado-ferden den første tiden.

 

Overtar medarbeiderne

– Det var satsingen i Vestby som bragte oss i posisjon til å kjøpe Eldorado-gården. Hadde vi ikke hatt den satsingen med oss, ville det aldri blitt bokhandel i Torggata, sier Christian Skrede. Etter oppstarten i Eldorado-gården, har også outlet-bokhandlerne blitt omdøpt og båret Eldorado-navnet. Av historiske årsaker er Vestby-selskapet fremdeles morselskap for det hele.

Det er ikke AS’et Norli kjøper, men leiekontraktene og innredningen.

I tillegg tar de med seg de ansatte, både på Vestby og Ålgård:

– Jeg er sjeleglad for at de tar med seg de flotte medarbeiderne vi har der. Det fortjener de virkelig, sier Skrede.

Men bøkene overtar Norli ikke:

– Nei, de er tatt inn på kommisjon. Forlagene får velge om de vil ha bøkene i retur eller overført til Eldorado i Torggata, sier Skrede.