Norheim under lupen

Pål Norheim, som døde bare 55 år gammel i august fjor, etterlot seg et særegent forfatterskap, bestående av noen få, tynne, men interessante bøker.

Det lite omfangsrike forfatterskapet til tross, han var en stemme mange satte stor pris på, og 25. september skal diktningen hans under lupen på Blå i Oslo. Der samles et lag som kjente Norheim og skrivingen hans godt til samtale om mannen og diktningen.

Tre av bøkene, Gottfried von Baaders dagbok, Stemmegafler og Z, har lenge vært ute av sirkulasjon, mens to bind av Oppdateringer og essaysamlingen Gutterommet og verden, foreligger på Kolon Forlag.

«Noe hemmelig»

Arrangøren skriver: «I det offentlige er muligens Norheim vel så kjent som samfunnsstemme som for de litterære arbeidene. Og det er noe hemmelig over disse bøkene: De spenner vidt både språklig, sjangermessig og tematisk, og lar seg vanskelig plassere på noe litterært kart. Hva slags bøker er det altså snakk om?

I panelet sitter forfatter Arve Kleiva og kritiker Gro Jørstad Nilsen. Samtalen ledes av Norheim-entustiast Even Teistung fra redaksjonen til Litteratur på Blå.»

Les også: Den beleste bereiste

Oppdateringer

Norheim debuterte på Tiden i 1998 med den særpregete romanen Gottfried von Baaders dagbok. Senere kom diktsamlingen Stemmegafler (Tiden, 2000) og prosaboken Z (Gasspedal, 2005). Et lite kommersielt gjennombrudd fikk han med den litterære dagboken Oppdateringer (Kolon, 2014). For denne boken ble han nominert til Brageprisen i åpen klasse.

Om boken skrev Ivo de Figueiredo i Morgenbladet: «Om Norheim har bragt Facebook til litteraturen eller litteraturen til Facebook kan diskuteres. Jeg vil si at han har gjort litt av begge deler, og dermed bragt fornyelse til begge med sine kloke aforismer, maksimer og refleksjoner om verden, tiden og kulturgangen sånn i det hele.»

«Aforismer med autoritet»

Arne Borge i Klassekampen skrev dette om Oppdateringer: «Få andre kan skrive aforismer med naturlig autoritet, uten samtidig å bli en bjørnsonsk dikterhøvding eller spirituell sosionom.»

Vi tar med Marius Wulfsberg i Dagbladet også: «Pål Norheim har forvandlet statusoppdateringene på Facebook til litterær kortprosa av ypperste merke.»

Nå er forfatteren dessverre ikke blant oss lenger, men det er bøkene hans. Og de diskuteres fremdeles. Du kan høre noen av dem som kjente ham best på Blå 25. september.

Les også: Pål Norheim (1962 -2017)

 

(Forfatterfoto: Kolon)