Pål Norheim (1962-2017)

Pål Norheim, foto: Erik Daugaard

Pål Norheim har forlatt oss, bare 55 år gammel.

Det kom som et sjokk da vi i dag tidlig åpnet sosiale medier og fikk det triste budskapet om at Pål i går var sovnet stille inn på familiehytta ved Tverrvannet i Mo i Rana.

Pål Norheim studerte på 80-tallet litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Her kom han inn i kretsen rundt tidsskriftet Vagant og avbrøt studiene. I redaksjonen i Vagant samarbeidet han med blant andre Henning Hagerup og Alf van der Hagen.

Norheim debuterte på Tiden Forlag i 1998 med den særpregete romanen Gottfried von Baaders dagbok. Senere kom diktsamlingen Stemmegafler (Tiden, 2000) og prosaboken Z (Gasspedal, 2005). Noe av et kommersielt gjennombrudd fikk han med den litterære dagboken Oppdateringer (Kolon, 2014). For boka ble han nominert til Brageprisen i åpen klasse.

Om boka skrev Ivo de Figueiredo i Morgenbladet: – Om Norheim har bragt Facebook til litteraturen eller litteraturen til Facebook kan diskuteres. Jeg vil si at han har gjort litt av begge deler, og dermed bragt fornyelse til begge med sine kloke aforismer, maksimer og refleksjoner om verden, tiden og kulturgangen sånn i det hele. 

På sosiale medier har det i hele dag hersket sorg. Pål Norheim var annerledes, men en svært viktig stemme for mange. Han preget oss. Anine Kierulf skriver på den i kveld lange kondolanselisten:

Takk for gode samtaler. For all tankeutvidelse, alle nye perspektiver, alt alvor og all latter, både i denne og den «virkelige» virkeligheten. Jeg skulle ønske vi kunne hedre minnet ditt ved å være litt vennligere, litt mer ettertenksomme, litt mindre aggressive, litt åpnere og litt mer avventende før vi feller dommer over hverandre. Men jeg er ikke sikker på om vi klarer det. Det blir i alle fall ikke lettere uten deg, Pål.

Fred over kjære Pål Norheims minne.