Groruddalen – selvfølgelig!

– Noen vil kanskje spørre: «Hvorfor skal vi ha litteraturfestival i Groruddalen?». Jeg vil heller si: Selvfølgelig skal vi ha det, sier festivalsjef Helene Heger Voldner. Denne uka går startskuddet.

Nå er det klart for den aller første Groruddalen litteraturfestival. Denne uka (11.–15. september) arrangeres Groruddalen litteraturfestival på Deichman Stovner, Nordtvet, Bjerke og Furuset bibliotek og aktivitetshus.  Arrangørene lover gode forfattermøter og festivalstemning for alle.

Allerede i morgen er det duket for et av festivalens høydepunkter. Da møtes Lars Saabye Christensen, Zeshan Shakar og Tove Nilsen til samtale i programposten «Oslokjærlighet» på Deichman Stovner.

– De tre har jo beskrevet hver sin del av byen, men fra forskjellige innfallsvinkler og fra litt forskjellige tider. Men kanskje er ikke fortellingene så forskjellige likevel. Det handler om hvordan det er å være ung og vokse opp i Oslo, sier Helene Heger Voldner, festivalsjef og programansvarlig på
Furuset bibliotek og aktivitetshus, om samtalen som hun selv skal lede. – Det gleder jeg meg veldig til. Zeshan Shakar har jo nærmest lest Beatles i hjel.

KOMMER TIL FESTIVALEN: Zeshan Shakar (foto: Julie Pike)

Velvilje og positivitet

«Oslo-mestermøtet» er bare en av 30 programposter disse fem festivaldagene. Man kan få med seg mye god litteratur – og alt er gratis. Det kan publikum takke støttespillerne Oslo kommune, Kulturrådet, Fritt Ord, Forfattersentrum, venneforeningene på Bjerke, Nordtvet og Furuset, samt Deichman og Bydel Alna for.

– Vi har med oss nesten 40 deltagere – og det er fint å se at godt over halvparten er kvinner, uten at det var noen bevisst målsetting fra vår side, sier Voldner, og legger til at det har vært en takknemlig oppgave å planlegge dette og å spørre forfattere om å delta. Vi har blitt møtt med velvilje og positivitet hele veien. De som ikke kunne delta ba om å få være med neste år i stedet.

Så det blir et neste år for Groruddalen litteraturfestival?

– Ja, det satser vi på. Vi går for neste år også!

SATSER LANGSIKTIG: Helene Heger Voldner og Groruddalen litteraturfestival.

Litterære humorhøydepunkter

Årets program spenner vidt tematisk, og humor og alvor går hånd i hånd. Fredag handler det om førstnevnte under posten «Det morsomste jeg har lest» på Furuset bibliotek og aktivitetshus. Da skal Hilde Hagerup, Ragnar Hovland, Erlend Loe og Knut Nærum snakke seg gjennom sine personlige, litterære humorhøydepunkter – med Shabana Rehman som konferansier.

Groruddalen litteraturfestival foregår i flotte rammer, med til dels nyoppussede lokaler i fire biblioteker i dalen:

– Vi er så heldige å ha lokaler hvor infrastrukturen er på plass, så vi slipper å rigge og bruke mye energi på den fronten. Og så har vi selvsagt et publikum som allerede sokner til bibliotekene, sier Helene Heger Voldner. – Nå satser vi på å trekke nye grupper hit. Det handler om å få folk opp til Groruddalen – og det handler om å få folk i Groruddalen til å oppdage andre deler av dalen. Og så har vi også noen arrangementer vi håper appellerer til flere enn det tradisjonelle kjernepublikummet.

Stemmer fra Groruddalen

Da tenker hun blant annet på «Hiphop-hoder» på Furuset onsdag, med tre viktige stemmer fra Groruddalen: Øyvind Holen, Jonathan Castro og Nalband, som opererer innenfor hiphop på hver sin måte. Disse møtes til samtale om hiphop, om å skrive, om å forstå seg selv og hvor man kommer fra, og om å finne plass til seg selv i samfunnet, og hvordan man kan formidle det til resten av byen.

Programmet til Groruddalen litteraturfestival finner du her: https://www.facebook.com/GroruddalenLitteraturfestival/