Nominert til britisk pris

NORSK SKJØNNLITTERÆR VINNER: Jon Michelet

Jon Michelet døde i april, men forfatterskapet lever. Nå er en "gammel" krimroman nominert til den britiske Dagger Award. "Den frosne kvinnen" kom på engelsk i høst, 16 år etter at den kom på norsk.

Det er en krimbok som er priset grundig her hjemme også som er havnet på langlisten til årets CWA Daggers i Storbritannia. Den frosne kvinnen fikk Rivertonprisen i 2001, og nå kan den altså få en prestisjetung britisk pris.

Totalt ti Dagger-priser skal deles ut, og Michelets bok, med britisk tittel The Frozen Woman, er blant ti nominerte til The CWA International Dagger, prisen for beste oversatte kriminalroman. 

Blant de øvrige nominerte til den internasjonale prisen er også avdøde Henning Mankell.

Britenes Riverton

Dagger-prisene utdeles årlig av den britiske krimforfatterforeningen, og er blant de mest kjente krimprisene. Kortlisten annonseres i juni.

Les mer om Dagger-prisene her: 

The Frozen Woman er oversatt av Don Bartlett, og utkom på det britiske forlaget No Exit Press i september 2017. Boken har fått flere gode kritikker i det engelskspråklige nedslagsfeltet: «Jo Nesbø-fans vil ønske denne kraftfulle krøniken om kriminalitet og hevn velkommen», skriver Publishers weekly, mens Mail on Sunday skriver “et velskrevet mysterium med mange tvister». Blant annet.

Designerklær og hestehale

Da boken kom på norsk i 2001 var det lenge siden Michelet hadde skrevet om sin krimhelt Vilhelm Thygesen. I Den frosne kvinnen er han blitt 64 år gammel. Han er kledd i designerklær, har hestehale, og serverer espressokaffe av stålbørstede kaffekopper. Og så blir han – i ekte Thygesen-tradisjon – viklet inn i alvorlige forbrytelser. En dag i februar finner han en død, frossen kvinne i hagen sin …

Michelet fikk Rivertonprisen for andre gang med Den frosne kvinnen.

Satt pris på

Jon Michelet debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Med romanene om Wilhelm Thygesen fornyet han den norske krimlitteraturen, og er altså tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, første gang for Hvit som snø i 1980 og igjen for Den frosne kvinnen i 2001.

De senere årene har arbeidet med romanene om krigsseilerne gitt Michelet flere nye priser, blant annet Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015, Anders Jahres kulturpris i 2016 og Erik Byes minnepris i 2017.

Nå kan han prisens posthumt i Storbritannia, 16 år etter at boken om på norsk.

 

Les også: På kjøleskapet til Jon

 

(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)