Hektisk bok-uke i New York

Onsdag går startskuddet for både årets BookExpo og nyskapningen New York Rights Fair. Bernie Sanders (bildet) er blant «headlinerne».

De fikk aldri helt sving på det internasjonale rettighetssenteret på den store årlige amerikanske bokmessen BookExpo America. I London og Frankfurt har det vært yrende liv og betydelig puls på de store rettighetssentrene. I USA har det vært en helt annen historie – enten messen har blitt avholdt i Chicago, Los Angeles eller New York. Der har gjerne et sparsomt antallet litterære agenter blitt plassert på noen få bord i et dunkelt rom som man har måttet spørre seg fram til. Så har da også BookExpo hatt en helt annen profil enn de andre messene. Den har nærmest vært en rendyrket messe for bokhandlere og bibliotekarere – og ikke forleggere på rettighetsjakt.

Kastet kortene

Derfor var det kanskje ikke så rart at BookExpo kastet kortene. Da det amerikanske bokbransjebladet Publishers Weekly og deres samarbeidspartnere bestemte seg for å starte sin egen rettighetsmesse, New York Rights Fair, valgte BookExpo samarbeidslinjen fremfor krig. Dermed blir nykommeren New York Rights Fair på The Metropolitan Pavillion på mange vis «rettighetssenteret» til denne ukas BookExpo på Javits Center – noen kvartaler unna. Den nye rettighetsmessen er et samarbeidsprosjekt mellom Publishers Weekly, BolognaFiere (som arrangerer den store barnebokmessen i Bologna), og Combined Book Exhibit.

Eggers og Woodson

– Vi tror det er rom for to arrangementer, sa George Slowik, styreleder i Publishers Weekly, da samarbeidet ble offentliggjort. Hvorvidt han får rett vil denne uka vise. I Jacob Javits Center ser mye ut til å være ved det gamle, med tanke på profil og programposter. Rick Riordan, Kate Morton, Dave Eggers, Nicholas Sparks og Jaqueline Woodson er blant årets forfatternavn. På gjestelisten finner vi også profilerte folk som Bernie Sanders, Sean Spicer og The Daily Shows Trevor Noah.

New York Rights Fair kan skilte med et tilsynelatende godt faglig seminarprogram. Rettighetshandelen kan det imidlertid bli verre med. Ifølge ryktene kommer ikke amerikanske forlag til å gå beina av seg for å shoppe bokrettigheter på The Metropolitan Pavillion. Det kan ta tid å bryte årrekken med slapp rettighetshandel i amerikanske messehaller.

 

(Hovedfoto: Gage Skidmore)