Nominert til Nordisk Råd

Vigdis Hjorth og Henrik Nor-Hansen er Norges kandidater til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

Vigdis Hjorth og Henrik Nor-Hansen er de norske kandidatene til Nordisk Råds litteraturpris. De tolv kandidatene ble offentligjort i formiddag.

Vigdis Hjorths Arv og miljø var en bestselger i høst og fikk også Bokhandlerprisen 2016. Romanen om et arveoppgjør satte også igang debatten om virkelighetslitteraturen her hjemme i fjor.

Arvetvist

Hovedpersonen i romanen er Bergljot som forteller historien om familieoppgjøret og antyder et overgrep i barndommen. Handlingen settes i gang når to sommerhytter skal fordeles.

Dette skriver Hjorths forlag Cappelen Damm om romanen:

«To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten?

Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og å prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.»

Blind vold?

Henrik Nor-Hansen (f. 1967) har base i Stavanger. Han debuterte i 1996 som romanforfatter med Krater på krater. Siden har han utgitt flere diktsamlinger og romaner. Han er nominert for boken Termin – En framstilling av vold i Norge.

Nor-Hansens forlag Tiden skriver om romanen:

«Sankthans 1998 blir en ung mann funnet bevisstløs på Hommersåk. Politiet mistenker blind vold. Det etterlyses vitner i lokalmiljøet. Offeret gjennomgår en vanskelig rekonvalesens, med kirurgisk og medisinsk behandling. Et halvt år senere blir politisaken henlagt. Den unge mannen forsøker gradvis å komme tilbake til samfunnet. Han opplever da en rekke nevropsykiatriske senskader. Foreldre og ektefelle mener han mister evnen til menneskelig nærhet, til intimitet. Våren 1999 skriver han seg inn på Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus. Det behandles for dissosiative lidelser.»

Alle de nominerte

Danmark

Vivian av Christina Hesselholdt. Roman, Rosinante & Co, 2016.
Erindring om kærligheden av Kirsten Thorup. Roman, Gyldendal, 2016.

Finland

Oneiron av Laura Lindstedt. Roman, Teos, 2015.
De tysta gatorna av Tomas Mikael Bäck. Diktsamling, Schildts & Söderströms, 2016.

Færøyene

Sunnudagsland (Søndagsland) av Sissal Kampmann. Diktsamling, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2016.

Island

Frelsi (Friheten) av Linda Vilhjálmsdóttir. Diktsamling, Mál og menning, 2015.
Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor («Og så trille, tulle, ruller vi») av Guðmundur Andri Thorsson. Portrett, JPV, 2015.

Norge

Arv og miljø av Vigdis Hjorth. Roman, Cappelen Damm, 2016.
Termin. En fremstilling av vold i Norge av Henrik Nor-Hansen. Roman, Tiden Norsk Forlag, 2016.

Sverige

Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992-2015 av Ann Jäderlund. Diktsamling, Albert Bonniers Förlag, 2016.
Anteckningar om hö av Birgitta Lillpers. Diktsamling, Wahlström & Widstrand, 2016.

Åland

Jag är Ellen av Johanna Boholm. Prosalyrisk beretning, Schildts & Söderströms, 2016.
De nasjonale medlemmene av Bedømmingskomiteen har nominert verkene. Vinneren av Nordisk råds litteraturpris avsløres og prisen utdeles 1. november i Finlandiahuset i Helsingfors.