Sunnhet til folket

SAKLIG ONSDAG: - Mange har spurt meg om jeg kun drikker juice, men selvsagt spiser jeg også, sier Carina Hultin Dahlmann, som nå er aktuell med kokeboken "Carinas sunne kjøkken".

Hun er kanskje dronningen av «juicing», men hun er også veldig glad i god og sunn mat. I sin nyeste bok ønsker hun å vise nordmenn hvordan vi kan kombinere ekte matglede med råvarer som gjør kroppen sterk og slank – og som også smaker godt.

 

Hun har tidligere gitt ut salgssuksessene Juicy!Superjuicy!Juicy familie! og Juice detox. I sin nyeste kokebok, Carinas sunne kjøkken, gjør hun ting hun ikke har gjort før. Ikke bare har hun utdannet seg innenfor plantebasert matlaging, og har nå tatt steget fra juicing til mat, men hun debuterer også som matfotograf.

Carina hevder at det hverken er vanskelig eller dyrt å endre kostholdet, og tar gjerne et oppgjør med den norske myten rundt sunn mat. Melk, brød og gulost konstituerer dessverre ikke en sunn livsstil, og hun mener at nordmenn heller burde ha himalayasalt, spelt og kokosolje på kjøkkenet.

 

 

 

Forfatter: Carina Dahlmann

Akutell med: Carinas sunne kjøkken (Vigmostad & Bjørke)

 

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boka? 

Mange har spurt meg om jeg kun drikker juice siden det er det jeg er mest kjent for. Selvsagt spiser jeg også! Hva jeg da spiser finner du svaret på i min nye bok. Jeg er også utrolig glad i mat og ikke minst å arbeide med det og jeg hadde lyst til å videreutvikle meg.  Dermed utdannet jeg meg til plantebasert kokk. Jeg har også gjort all matstyling og tatt bildene i den en nye boken. Det var en ny og givende utfordring!

 

Hva er noe alle burde ha på sitt kjøkken? 

Himalayasalt, speltmel, kokosolje.

 

Noen myter du vil avkrefte om naturlig og sunn mat? 

Hva folk legger i ordet «sunt» er så mangt. Det er veldig sprikende kunnskap blant befolkningen og mange tror fortsatt at brød med gulost, melk og yoghurt er sunt, noe som er langt i fra sannheten. «Naturlig»  mat er det vi er skapt for å spise, og er mat som faktisk er mat og ikke matlignende varer skap av menn i frakker på fabrikker. Det er heller ikke komplisert, vanskelig eller dyrt som mange liker å bruke som unnskyldning for å ikke endre sine matvaner.

 

Hva er en feil er aller fleste nordmenn gjør når det kommer til kostholdet vårt? 

Vi tror at melk og meieriprodukter er sunt og bør spises eller drikkes daglig. Det er en kampanje som myndighetene i Skandinaviske land har hatt gående i mange, mange år. Melk er for kalver, ikke mennesker, og er en typisk allergenog syredannende samt en dårlig kilde til kalsium i motsetning til hva vi er blitt fortalt gjennom årene.

 

Hvilken rett er din favoritt fra boka? 

Søtpotet tortillas, søtpotet gnocchi og min meierfri sjokoladeis!

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre? 

Jeg liker å lese om personer som har hatt suksessfulle karrierer som jeg kan lære noe av og bli inspirert av. De siste jeg leste var biografien til Jamie Oliver og Gordon Ramsey. Nå koseleser jeg boken En gatekatt ved navn Bob. 

 

 

 

Hovedfoto: Schibsted forlag