Henrik who?

Henrik Nor-Hansen er sammen med Vigdis Hjorth Norges kandidat til Nordisk Råds litteraturpris for 2017. Men forfatterskapet hans er ukjent for de fleste.

Aftenpostens kommentator og litteraturanmelder Ingunn Økland skriver i en kommentar etter nominasjonene i dag at Nor-Hansen ikke er riktig kandidat til den viktigste litteraturprisen. «Henrik Nor-Hansen har noe for seg, men Termin er ikke en av de to beste bøkene som ble skrevet i Norge i 2016», skriver Økland, og mener at Karl Ove Knausgårds Om våren burde vært kandidat ved siden av Vigdis Hjorths Arv og miljø.

 

Vi har spurt en rekke bokfolk i forskjellige posisjoner om de kjenner Henrik Nor-Hansens forfatterskap.

 

Kjenner ikke forfatteren: Sarah Natasha Melbye

  Jeg kjenner ikke det navnet, sier forlagssjef Sarah Natasha Melbye i Juritzen Forlag. – Jeg må bare beklage, han har gått under radaren min. Men Vigdis Hjorth har jeg hørt om, smiler Melbye.  – Det var en svært fortjent nominasjon.

Kjenner ikke forfatteren: Trond Åm

Trond Åm er daglig leder for Litteraturhuset i Trondheim. Han har heller ikke hørt om Henrik Nor-Hansen:  – Nei jeg har ikke det. Dermed kjenner jeg ikke forfatterskapet heller, men nominasjonen kan være meget fortjent for alt jeg vet. Og Vigdis Hjorth er jo en klar kandidat, sier Trond Åm.

 

– Spennende

Kjenner ikke forfatteren: Trine Jensen

Direktøren i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen, sier også at hun ikke har hørt om Nor-Hansen. – Men det er jo spennende med et nytt navn. Det er ikke første gang en forfatter blir løftet frem i en nominasjon, og det er bra. Og det er jo veldig gøy med Vigdis Hjorth, sier hun.

Kjenner ikke forfatteren: Trude Nistad Lien

Mangeårig bokhandler, nå key account manager hos Juritzen, Trude Nistad Lien, har heller ikke hørt om Nor-Hansen. – Nei jeg har ikke det. Hva har han skrevet?

– Fem diktsamlinger og fire romaner.

– Hmmm. Ja ja, men Vigdis Hjorth er jo en soleklar kandidat.

– Noen andre som burde vært nominert?

– Tja, Frode Grytten kanskje? Hans forfatterskap fortjener oppmerksomhet.

 

Glade for Vigdis

Kjenner ikke forfatteren: Tom Egeland

Forfatter og styrmedlem i Forfatterforeningen Tom Egeland har heller ikke hørt om kandidaten. – Nei, jeg må med skam bekjenne at i rekken av sikkert alt for mange talenter jeg ikke har hørt om, så føyer han seg inn. Det er mange jeg har hørt om, men ikke lest, men Nor-Hansen har jeg faktisk ikke hørt om en gang. Det sier antagelig mer om meg enn om hans forfatterskap, sier Tom Egeland.

Kjenner ikke forfatteren: Anne Liebenberg

Anne Liebenberg er salgssjef for barne- og ungdomslitteratur i Cappelen Damm og sier at hun har hørt om Nor-Hansen nå: – Er ikke det han som er nominert?

– Jo.

– Ja, men da jeg hørte om nominasjonene var det altså første gang jeg hørte navnet hans. Det er strålende at komiteen gjør slike valg. Jeg har sett i Aftenposten at de ikke synes han var riktig kandidat, men jeg mener det er fint med nye bekjentskaper. Her i forlaget er vi uansett glade for Vigdis’ nominasjon, sier Anne Liebenberg.

 

Bøker som farer forbi

Kjenner ikke forfatteren: Arno Vigmostad

Forlegger Arno Vigmostad i Vigmostad & Bjørke har vært på reise i to døgn og ikke fått med seg nominasjonene. – Men jeg har ikke hørt om han uansett, og jeg kan ikke skylde på reisen for det, smiler Vigmostad. – Men Vigdis Hjorth kjenner jeg jo godt. Det er et bra valg, sier Arno Vigmostad.

Hørt om forfatteren: Fredrik Wandrup

Så fant vi én som hadde hørt navnet til Henrik Nor-Hansen. Mangeårig litteraturansvarlig i Dagbladet Fredrik Wandrup sier at han har hørt navnet, men at det er det hele. – Antagelig har jeg sett bøker av ham fare forbi i min posisjon som bokansvarlig, men jeg har ikke lest noen bøker av ham og vil ikke kunne si mye om ham. Jeg er ganske overrasket ja, sier Wandrup.

 

Glad forlegger

Kjenner forfatteren godt: Richard Aarø

Nor-Hansens forlegger i Tiden, Richard Aarø er stolt og glad over nominasjonen og synes ikke det er så overraskende at så få har hørt om forfatteren. – Nå skal vi gi ut de tre siste bøkene hans i en samleutgave, så kanskje flere for øynene opp for et flott forfatterskap, sier Aarø.

– Aftenposten synes ikke han er riktig kandidat. Hva tenker du om det?

– Ingunn Økland gjør jo bare jobben sin som litteraturkritiker og det er helt greit at hun er uenig i nominasjonen. Hun fremhever Knausgård, og jeg er enig i at han hadde vært en strålende kandidat.

Det fine med denne nominasjonen er imidlertid at juryen har fått øye på en forfatter som ikke er ute og danser på scenen hele tiden. Det at juryen ser kvaliteter i et forfatterskap som ikke er så kjent, er veldig bra. Vigdis Hjorths nominasjon er som forventet, men ingen hadde ventet at Henrik Nor-Hansen skulle nå opp. Det er en honnør til et forfatterskap av veldig høy kvalitet og en forfatter som har vært utenfor offentligheten etter eget ønske. Det er veldig fint at han får denne honnøren, sier Richard Aarø.

 

Les også: Nominert til Nordisk Råd