Når livet går i oppløsning

Luke 16: Han fikk en av våre mest anerkjente litteraturpriser for debutromanen sin. Nå er han ute med oppfølgeren.

Peter Franziskus Strassegger arbeider som psykolog og har i tillegg studert sosiologi, lingvistikk og samfunnsvitenskap. Han har også gått på Aschehougs forfatterskole. Strassegger debuterte i 2012 med romanen Stasia, og for den boken mottok han Tarjei Vesaas debutantpris. I begrunnelsen for prisen pekte juryen blant annet på hans talent for det usagte, det som ligger mellom linjene. Denne høsten er Strassegger aktuell med sin andre roman: Før de henter oss.

 

Før de henter oss beskrives som en pre-apokalyptisk roman og handler om det eldre ekteparet Oskar og Alma, som lever svært isolert på et sted hvor det regner hele tiden. Oskar har blitt senil og Alma må gjøre sitt beste for å ta vare på ham. Ensomhet er et av temaene som behandles i romanen.

 

9788202491482


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Max Frischs Homo Faber. Frisch skriver troverdig om de utroligste fenomener, også her hvor fremdriftene i romanen baserer seg på merkelige tilfeldigheter. Denne Faber er litt av en kar! Han er blind for alle andre enn seg selv, han beskriver alt, men ser ingenting, og han drar så og si alle han møter med seg ned i sin egen ødipusaktige undergang. Siste setning, som jeg tror bare består av to ord, var noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg har alltid planer om å lese mer enn jeg rekker, og nøyer meg derfor med å nevne to bøker som jeg gleder meg veldig til å lese: Ida Hegazi Høyers Fortellingen om øde og Odd Surens Usynlig for verden.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

strasseggerSom eit barn av Sivert Nesbø

Historien om et godt menneske av Birger Emanuelsen.

La oss ta den blå himmelen med storm av Odveig Klyve.


(Hovedfoto: Fredrik Arff)