Brødrene Vega inntar EU

Foto: Atle Nielsen

Rettighetene til Lars Lenths romaner er solgt til Tyskland for millionbeløp.

Lars Lenths Brage-nominerte roman Brødrene Vega er solgt til det tyske forlaget Blanvalet/Limes i Random House-gruppen for et syvsifret beløp. Salget inkluderer forrige bok, Den norske pasienten (2011), og neste roman som kommer til høsten. 

 

Brødrene Vega handler om skruppelløse lakseoppdrettere og illsinte miljøvernere som barker sammen i en kamp på liv og død om et oppdrettsanlegg i Nordland. Det tyske forlaget har stor tro på utgivelsen.

– Vi mener Lars Lenth har et utrolig potensial, og Brødrene Vega har en svært underholdende historie som fanger leseren fra begynnelse til slutt, sier redaktør Johanna Bedenk i det tyske forlaget.

 

Lenths agent, Hans Petter Bakketeig i Stilton Agency, fremhever at dette er en sjeldent god avtale.

– Det er enhver agents drøm å gjøre en treboksavtale for en norsk romanforfatter i et så viktig bokmarked som Tyskland. Lars Lenth har nå fått en drømmestart med et stort tysk forlag som vet å skape bestselgere, sier Bakketeig.

 

 

Vil bli større enn Wenche Myhre

Lars Lenth_foto Eirill Wiik_HØY
Foto: Eirill Wiik

Lenth selv er naturlig nok glad for å få sjansen i Tyskland.

– Jeg har prøvd å bli profet i eget land, det har gått trått, så nå satser jeg på å bli profet i Tyskland i stedet. Målet på sikt er å bli større i Tyskland enn Wenche Myhre, smiler Lars Lenth, og poengterer at Brødrene Vega tar opp et alvorlig problem i landet vårt:

Det er først og fremst forurensningen næringen fører med seg. Den er helt utrolig. Jeg skjønner jo at mange tjener penger på dette, men næringen ødelegger miljøet og selve symbolet på Norge, nemlig fjordene våre. Men det foregår på øde steder og i tillegg under vann. Altså ute av syne for folk flest, sa Lars Lenth til BOK365 da boken ble lansert i vår.

 

Ikke-noir

– Hvorfor er tyskerne interessert i boken din tror du?

– Det er jo noe med tyskere og norsk natur. Laks og ulv har man forhold til. Jeg har også fått forståelsen av at de er litt lei av hele den «Scandinavian noir»-greia og at de synes det er befriende med en krim som ikke er det. Litt bekymret er jeg jo, for jeg har hørt at tyskerne ikke vet hva ironi er for noe, smiler Lars Lenth.

 

Les også: I strupen på oppdretterne

 

En million pluss

Rettighetene til de tre bøkene er altså solgt for over en million kroner. Lenth selv har vanskelig for å fatte størrelsen på beløpet.

– Det er helt absurd mye penger i forhold til det man er vant til som bokarbeider i Norge. Det spesielle her er at det er tre store forlag som har budt mot hverandre. Det ble rett og slett budrunde, og så steg prisen. Jeg hadde vært fornøyd med 5000 euro og bare å komme ut i Tyskland jeg. Det deilige med utenlandssalg er at pengene går til meg og agenten, som forøvrig har gjort en fantastisk jobb, sier Lars Lenth.

Totalopplaget på Brødrene Vega her hjemme er nå 23 000, hvorav 6000 i innbundet utgave og 17 000 i pocket.

 

Blir film også

org_Brodrene Vega pocket_HOYNylig ble også filmrettighetene til Brødrene Vega solgt til Jens Lien og Einar Film. Jens Lien, som også står bak filmer som Viva Hate og Den brysomme mannen, har kjøpt rettighetene til boka og planlegger filmatisering.

Brødrene Vega er en utrolig velskrevet bok. Disse elskelige kyniske og selvrettferdige karakterene skriker etter å komme på film. Og ikke minst dette skeive innblikket i en næring som har så altfor mye å skjule, sier Jens Lien.

 

Les også: Østers, roadkill og oppdrettslaks 

 

 

Ulv neste

Brødrene Vega er Lars Lenths andre bok med den noe konfliktsky advokatfullmektigen Leo Vangen og den samvittighetsfulle bærumstorpedoen Rino Gulliksen i hovedrollene. Forfatteren er i full gang med den tredje romanen om de noe umake parhestene. Denne gang er det ikke laks, men ulv det går i, og arbeidstittelen på den kommende romanen er Ulv, ulv.

– Ja nå blir det ulv. Det er mange sinte menn med våpen der ute, og Leo og Rino får hendene fulle. Rino er villig til å gjøre hva som helst for å redde ulven fra ulvehaterne, og Leo gjør sitt beste for å holde ham i tøylene, sier Lars Lenth til BOK365.

 

Varaordfører i skurkerolle

Hovedskurken i Ulv, ulv er forøvrig varaordfører i et ulvenært område. For en gangs skyld har varaordføreren en av hovedrollene.

– Varaordføreren er jo alltid den evige toeren. Han som aldri når helt opp. Han er nestleder i det meste, smiler Lars Lenth. – Jeg googlet varaordføreren i Elverum for å se hva varaordførere egentlig driver med. Han heter Arnfinn Uthus og er selvfølgelig Senterparti-mann. Fanesaken hans er at ulven må bort, he he. Av og til trumfer virkeligheten fantasien …