Svingen prises i USA

Arne Svingen

Amerikansk utmerkelse til Arne Svingen.

Arne Svingens barneroman, Sangen om en brukket nese, er tildelt utmerkelsen Mildred L. Batchelder’s honoured book av The American Library Association.

 

Svingens bok får prisen i kategorien beste oversatte barne- og ungdomsbok i 2016. Utmerkelsen gis til forlaget, Simon & Schuster, som er utgiver av boken i USA.

Sangen om en brukket nese, som har fått tittelen The Ballad of a Broken Nose på engelsk, er oversatt eller under oversettelse til 14 språk. Romanen har også fått flotte anmeldelser både her hjemme og internasjonalt.

Wallstreet Journal er blant mediene som setter Sangen om en brukket nese høyt og skriver.

«The Ballad of a Broken Nose is an uplifting coming-of-age story by Norwegian writer Arne Svingen.»

Her hjemme skrev Stavanger Aftenblad dette om boken da boken kom i 2012:

“Ei helt utrolig skjønn, sosialhumoristisk bok med en bedårende, ubehjelpelig helt.(…) Svingen skriver så humoristisk at vi gapskratter og så varmt at vi får vondt i hjertet.

 

«Eternal optimism»

Dette skriver Batchelder Award Committee om The Ballad of a Broken Nose:

“The Ballad of a Broken Nose” was written by Arne Svingen and translated by Kari Dickson. Bart, a quirky Norwegian 13-year-old, faces many odds: an alcoholic, overweight mother who loves him dearly; life in a run-down apartment; classmates who bully him and break his nose; and boxing lessons he takes to toughen himself—all juxtaposed with his desire to become an opera singer!

Juryleder Dr. Jamie Campbell Naidoo utdyper: “The many-layered plot, sprinkled with humor, celebrates Bart’s eternal optimism amid the hardships in life, allowing him to grow in courage and self-confidence.”

 

Du kan lese mer om prisen her

 

Bokseren Bart

Boken handler altså om Bart, som har begynt å bokse.

«Ja, jeg heter Bart. Ikke sånn engelsk Bart med lang a. Nei, jeg heter Bart som i det håret som sitter midt i ansiktet på trailersjåfører. I hvertfall er det sånn folk her uttaler det, selv om jeg er oppkalt etter han lille gule i The Simpsons. Ikke det at mamma og jeg glor på Simpsons hver dag, men det hender vi zapper innom siden tv-en står på stort sett hele tiden. Hver gang sier mamma at hun ga meg navnet for at jeg skal bli en morsom tøffing som klarer meg her i livet. – Men Bart er bare ti år, sier jeg. – Han blir også tretten en gang. – Nei, han gjør ikke det. Han er ti år hvert eneste år. Jeg tror mamma ønsker seg en tøffere sønn. Det er derfor jeg går på boksing.»

 

Om å slå – og ikke slå

Dette skriver Svingens forlag Gyldendal om boken:

«Sangen om en brukket nese» handler om å slå – og ikke slå. Og den handler om å synge uten at noen hører det. Og den får deg til å le. Og til å få klump i magen. Og le igjen. Men mest av alt handler den om de viktige dagene i livet, dager da alt skjer på en gang, og ingenting er som før etterpå.

Sangen om en brukket nese ble nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen. Den vant kulturdepartementets litteraturpris i kategorien Beste barne- og ungdomsbok utgitt i 2012.

 

Arne Svingen er for tiden aktuell med boken Et hundeliv som ble lansert 10. januar.

 

Les også: Øksemordere og kanibaler