Mot vinterskog

Lyrisk: Suksess for debutant på 83 år.

Sist uke skrev vi om framgangen for boka «Ren Poesi» som på allerede har kommet i et opplag på 12.000. Nå kan vi melde at også dikteren Magne Larsen har stø kurs mot bestselgerlistene. På mandag kom Dikt og fanteri i et opplag på 5.000. Dette er høyt for en norsk diktsamling, ikke minst når vi snakker om en debutant. Hele førsteopplaget ble revet bort, og nytt opplag trykkes.

 

Dikt og fanteriMange ble forbauset da TV2 inkluderte en ukjent dikter på 83 år blant deltakerne i programposten «Norske Talenter». Den pensjonerte sjømannen, senere ufaglært kokk og husfar for psykisk utviklingshemmede, Magne Larsen, har skrevet dikt fra han var 17 år gammel, men diktene er for det meste blitt liggende i skrivebordsskuffen. Dikteren med den sterke utstrålingen og den milde stemmen, ble en umiddelbar suksess og var nære ved å vinne hele konkurransen.

Gitt programformatet til «Norske Talenter», ble det ikke plass til å presentere annet enn et fåtall høydepunkter fra hans produksjon. Forsvarer skrivebordsskuffen til Larsen en hel samling? Det gjør den.

Boka vitner om en skarpsynt dikter med hjertelag, noe man til tider kan savne hos yngre debutanter enn Larsen. «Hel ved» er kanskje et forslitt uttrykk, men her er det dekkende og vi kan trekke linjer til både Børli og Prøysen. Forlaget har valgt et noe aparte omslag til samlingen, kanskje er dette et klokt trekk for å hente nye gjester til lyrikkens bord.

TV-seerne kjenner de finstemte diktene Jaktkameratene og Bønn til en soldat, og som selvsagt er med i boka. Her er ett som ikke ble framført i beste sendetid:

 

MOT VINTERSKOG

Nå faller kald den hvite snø
og dekker enger, gress og frø
Den nakne greina, gråstensbar
får vinterdødens fotefar

Fra ulne skyer danser nå
mot nattsvart jord de hvite små
Snart skograndbekken ligger stiv,
men klukker svakt av evig liv

Et dyretråkk i mårrastund,
en barflekk vitner nattas blund
Litt rastløs, redd mot gry av dag
snart stormer puls i blodsprengt drag

Før dagen gråner inn mot natt
et solgløtt streifer skogen att
Der glimter gult det siste løv
før snøen dekker alt som søv

 

Magne Larsen

 

Magne Larsen, «Dikt og fanteri» (Vigmostad & Bjørke, 2015)
Forfatterfoto: Wenche Haugsand

Les også: Ren poesi.