Med nobelprisvinnernes egne ord

Er du mer nysgjerrig på gårsdagens nobelprisvinnere? Da kan du lese disse bøkene.

– Vi i Cappelen Damm sender våre største gratulasjoner til Murad og Mukwege! Vi er stolte og glade av å være deres forlag. Både Murad og Mukwege gjør en ekstremt viktig jobb for kvinner som blir utsatt for seksuell vold, og har gitt ut dypt engasjerende og viktige bøker som belyser historien og arbeidet deres, sier direktør i Cappelen Damm, Elisabeth Steen,

Nobel fredspris for 2018 ble i går tildelt Nadia Murad og Denis Mukwege, for deres bidrag til det viktige arbeidet for å rette oppmerksomhet mot krigsforbrytelser. Det er særlig arbeidet for å stoppe bruken av seksuell vold som vektlegges, ifølge Nobelkomiteen.

Rømte fra IS

Både Murads og Mukweges biografier er utgitt av Cappelen Damm.

Nadia Murad ble kidnappet av Den islamske staten Irak og Levanten i august 2014 og klarte å rømme fra sex-slaveriet i november samme år.

Den siste jenta, som kom på norsk i våren 2018, er en naturlig fortsettelse av Nadias viktige arbeid i å formidle overgrepene begått i terrorgruppens navn og et nødvendig bidrag i arbeidet med å bekjempe IS og stille dem til ansvar for sine handlinger.

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

En helt i Kongo

Denis Mukwege er gynekolog og har spesialisert seg i å behandle voldtatte kvinner. I løpet av de 12 årene krigen i Kongo har pågått, har han behandlet flere enn 21 000 kvinner.

Etter et mislykket drapsforsøk på Mukwege i hans hjem i oktober 2012, bodde han i en periode i eksil i Europa, noe som var svært ødeleggende for driften av sykehuset hans i Panzi. I januar 2013 returnerte Mukwege til Kongo og ble mottatt som en stor helt.

Mukwege har mottatt flere priser for sitt arbeid, og var nominert til Nobels fredspris i 2014.