Big in Britain

Lars Myttings "The Sixteen Trees of the Somme" eller "Svøm med dem som drukner" er månedens skjønnlitterære bok hos Waterstones i Storbritannia.

I april var det Maja Lundes bier som fikk oppmerksomhet på den andre siden av Nordsjøen. Nå i oktober er det altså Lars Myttings valnøttrær.

Godt synlig: The Sixteen Trees of the Somme.

Den engelske tittelen peker da også på disse trærne som på mange måter er kjernen i historien som fortelles i Svøm med dem som drukner. The Sixteen Trees of the Somme er  tittelen på boken, som er oversatt av Paul Russell Garrett og kommer ut på forlaget Quercus Publishing i Storbritannia.

Og at det er forfatteren av Norwegian Wood, altså Hel ved, det handler om, brukes for alt det er verdt i markedsføringen.

Mysterium

Satses på: Lars Mytting.

I Svøm med dem som drukner/The Sixteen Trees of the Somme møter vi Edvard, som bor på en fjellgård i Gudbrandsdalen, men som har en mørk og skjult historie å bære på. For da Edvard var fire år ble foreldrene hans funnet omkommet på en avstengt, skogbevokst fransk slagmark fra første verdenskrig. Men fireåringen Edvard dukker opp noen dager senere på på et helt annet sted i Frankrike.

Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager? Og hvem har, til Edvards bestefars begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett maken til?

Dette bruker Edvard livet sitt til å finne ut av, og historien tar ham først til Shetland og så tilbake til slagmarkene ved Somme. Boken fikk strålende kritikker her hjemme og fikk også Bokhandlerprisen for 2014.

Satses på

Fascinert: Annabel Romanos i Waterstones Kings Road.

At den britiske pocketutgaven nå er månedens bok betyr naturligvis at den satses på i Storbritannias største bokhandlerkjede. Hos Waterstones i Kings Road i Chelsea har boken god plass i vindusutstillingen, og også inne i butikken ligger den i stabler på «velkomstbordet» rett innenfor døren.

Annabel Romanos hos Waterstones, Kings Road forteller at hun akkurat har begynt å lese den og at den virker svært bra.

– Fascinating, sier hun, og gleder seg til fortsettelsen.

Her hjemme har Lars Mytting stor suksess med sin nyeste bok, Søsterklokkene, som allerede er under oversettelse til flere språk, og som kommer ut på tysk allerede nå i oktober.

 

Du kan lese om Waterstones Books of the Month her.