Med kriminell podkast-satsing

Har du lyst til å få fem drapsglade svenske damer hjem i din egen stue? Da er det bare å lese videre.

– Ambisjonen er å utvide rommet krimlitteraturen leses og diskuteres i, og vi har lyst til å ytterligere løfte den fabelaktige krimlitteraturen som skrives, særlig her i Skandinavia. Og når det er krevende å rigge for forfatterbesøk, slik tingenes tilstand er, er dette en gyllen anledning til å bli bedre kjent med forfatterne våre på en plattform hvor krimleserne stadig oftere ferdes, sier Cathrine Bakke Bolin om Gyldendals nye Krimpodkast-satsing. Podkasten vil være tilgjengelig i de fleste podkastapper, på Spotify og i strømmetjenesten Fabel.

«Innsiktsfullt og underholdende»

Fem episoder slippes nå i «sesong 1»: I forrige uke lanserte man de tre første samtalene – med Camilla Läckberg, Camilla Grebe og Stina Jackson. I dag slippes ytterligere to: Der snakker Emelie Schepp og Kristina Ohlsson om sine krimunivers.

Det stopper ikke med disse fem:

– Vi har store ambisjoner, mange ideer og fine navn på blokka, og sesong 2 går snart i produksjon.

– Bare Gyldendal-forfattere?

– De første to sesongene presenterer kun Gyldendal-forfattere, men krimpodkast-døren står alltid åpen, sier Bolin, og legger til: – Vi ønsker å lage aktuelle episoder med innsiktsfulle og underholdende samtaler, som i første slipp, hvor journalist, forfatter og president i Rivertonklubben, Trude Teige, har regien.

Glassnøkkel-trippel

– Det er kun kvinner og helsvensk i sesong 1. Sier dette også noe om hvor tyngdepunktet i sjangeren ligger nå med tanke på de siste års krim-bestselgere?

– Ikke nødvendigvis, men vårt 2020 så slikt ut. Og så er det jo verdt å nevne at de siste tre årene har Glassnøkkelen for beste nordiske krim gått til Camilla Grebe, Stina Jackson, og så til Camilla Grebe igjen.

Neste sesong fortoner seg så langt også temmelig blå-gul, men da melder også herrene seg på:

– Sesong 2 viser mangfoldet og bredden i listen, og både Pascal Engman, David Lagercrantz, Cilla og Rolf Börjlind, med flere er aktuelle. Kanskje får vi til et og annet mestermøte også, eller vi sier noe om trender og hvorfor den skandinaviske krimlitteraturen står så sterkt internasjonalt. Det står ikke på gode forfattere, forsikrer Cathrine Bakke Bolin.