Lyrikklista: Glück mot toppen

Louise Glück - foto: Katherine Wolkoff

Oktober i oktober: Det måtte en Nobelpris til for å bryte seg inn mellom Trygve Skaugs to diktsamlinger av året.

De tre siste årene har vi gjennomgående vent oss til at lyrikklistene toppes av Trygve Skaug. Er han blitt utfordret, har det kun vært i en og annen enskilt måned: Yahya Hassan, Alexander Fallo, Martin Svedman, Kjersti Bjørkmo, Wislawa Szymborska og Stein Torleif Bjella.

Nå møter imidlertid Skaug utfordrende motstand av ingen ringere enn årets Nobelprisvinner, Louise Glück i gjendikting av Per Petterson (Forlaget Oktober). Da hun var presentert som årets vinner, skrev vi: For en sjelden gangs skyld: – Hatten av for Svenska Akademien. Her kan du lese hele vår omtale av samlingen: Nøktern skjønnhet.

«Nullet» av Kulturrrådet

Det hører til sjeldenhetene at norsk skjønnlitteratur og gjendiktninger ikke blir innkjøpt for distribusjon til landets bibliotek, spesielt når boka er utgitt på et kvalitetsforlag som Oktober. Forbauselsen var derfor stor da vi i midten av oktober kunne avsløre at denne skjebnen («nulling») var blitt Louise Glück og Per Petterson til del da Averno, med etterord av Rune Christiansen, første gang ble utgitt på norsk i 2017. Samlingen er sågar den eneste i Oktobers gjendiktningsserie som ikke er blitt innkjøpt av Kulturrådet.

Averno er den eneste tittelen av Glück som er å få på norsk. Når nå Oktober gir ut boka i ny utgave, burde kanskje forlegger Ingeri Engelstad prøve seg på nytt? Skulle ekspertene i Kulturrådet atter «nulle» Nobelpristageren for å ha skrevet «ei bok av begrenset litterær verdi», lover vi at du vil få lese om det her i spalten.

Bokhøsten i full gang

Øverst blant debutantene i oktober: Axel Frønes. (foto: privat)

Tidenes bokhøst er årets blitt omtalt som. Oktoberlisten er mer interessant enn vanlig, for den gir ofte en god pekepinn på hvilke titler som vil hevde seg fram mot jul.

Gledelig er det derfor å finne nesten bare nyskrevet norsk poesi på topplista. Dertil med en full tredjedel fra årets debutanter: Axel Frønes, Karoline Brændjord, Alexander Fallo, Kari Anne Bye og Helene Hovden Hareide.

Boklista for lyrikk: Uke 40 – 44 – 2020

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin