Lyrikklista for november

LYRISK: Diktsamlinger er populære julegaver. Vi er inne i bøkenes høysesong og de seneste bestselgerlistene blir med dette ekstra interessante. Av høstens utgivelser er det Edvard Hoem som stikker avgårde.

Edvard Hoems Ute, langt der ute – dikt 1967-2021 har fått varm mottagelse av anmelderkorpset. Nå ser det også ut til at diktsamlingen når ut til svært mange lesere. Ute, langt der ute er mot tampen av året den mestselgende av de nye samlingene.

Les vår anmeldelse: Klangfull ettertanke

Interessen for finstemte Hans Børli (1918 – 1989) har vært stor i hele år. Ikke bare topper vår store dikter novemberlista, Samlede dikt ligger i tillegg helt oppe på femte plass. Titter vi utenfor de femten første, finner vi også Gro Sissel Tveitens stemningsfulle utvalg av Børli, Vandring gjennom årstidene med Hans Børli som en av «runner-ups» på 17.plass.

Fenomenet Trygve Skaug er det imidlertid lite å gjøre med. I november innehar han plassene 2,4 og 8. Totalopplaget til Skaug er nå oppe i 60 000 bøker. I motsetning til de fleste andre diktsamlingene, uten drahjelp fra Kulturrådets innkjøp til bibliotekene.

Av årets nyskrevne samlinger merker vi oss Victoria Dalsberget, helt opp på sjetteplass. Joakim Kjørsvik finner vi på tiende, tett fulgt av Silje Gundersen og Ida Lórien Ringdal.

Nevnes må også Tone Hødnebøs hyllede gjendiktning av kanadiske Anne Carson, Rød selvbiografi. NRKs Anne Cathrine Straume er blant de mange bergtatte: «Ubegripelig god. Anne Carson beskriver kjærlighet og lengsel slik ingen andre gjør det. Rød selvbiografi er noe av det mest sanselige jeg har lest på lenge.»

Boklista for lyrikk: November – 2021 (alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.