Antologiene: Julens blomster

Herborg Kråkevik (foto: Agnete Brun)

Herborg Kråkevik har på få år gjenskapt en gammel juletradisjon. Vi er nå blitt vant til å finne «Juleroser» på toppen av bestselgerlistene i ukene før jul. Slik også i år.

«Juleroser» var et litterært julehefte med bidrag fra noen av Nordens fremste forfattere og billedkunstnere. Det kom ut første gang i København 1882 – og ble etter det utgitt hver eneste jul helt frem til 1944.

Herborg Kråkeviks foreldre samlet på disse gamle juleheftene og som hun som barn, fikk lese i ukene før jul. Minnene fra barndommens julehefter var det som i 2015 ga henne idé og inspirasjon til å vekke det litterære juleheftet til live.

I år er opplaget allerede så høyt som 90 000, og i kjølvannet har flere andre litterære julehefter kommet til.

Midt blant juleheftene finner vi en odde liten bok. Tredjeplassen fylles av Öde S. Nerdrums kresne utvalg av høydepunkt fra klassisk skandinavisk poesi. I forordet skriver Nerdrum:

 

«Det finnes flere fantastiske dikteposer, men i denne utvelgelsen er det høydpunktene som står i fokus. Fra lengre dikt som Paa vidderne av Henrik Ibsen, har jeg derfor kun valgt ut noen få strofer, fordi boken skal fungere som en innledning til poesiens verden og ikke som et leksikon.
På gammelgresk betyr antologi en samling av blomster.»

 

Nerdrums Ödes lille røde er dermed også en blomsterbukett du kan gi bort til jul.

 

Antologier – september til desember – 2021

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen.

NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.