Lyrikklista for januar

Martin Svedman (foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss)

Debutant Martin Svedman rett til topp.

Årets første lyrikkliste er her. I samarbeid med Bokhandlerforeningen og forlagene har vi startet året med å rydde bokgruppa ren for antologiene som tidligere dominerte. Men fortvil ikke: Vi vil om kort også produsere egen liste for de populære diktantologiene.

Det hører til sjeldenhetene at et forlag må gå til hasteopptrykk av nytt opplag av en diktsamling. Spesielt når forfatteren er debuterende og måneden er januar. Martin Svedman er et navn å merke seg. Han går rett til toppen av lyrikklista med sin kritikerroste og mye omtalte samling Når jeg drikker.

Artig er det også at poesiens Greta Garbo, den polske nobelprisvinneren Wislawa Szymborska når en femteplass på lista. Fabelaktige Christian Kjelstrup er en litteraturformidler av rang. I 2014 mottok Kjelstrup utmerkelsen Gullboken for ”Årets markeds- og formidlingstiltak”. Dette etter at han helt alene hadde solgt over 1.000 eksemplarer av boka han utropte til «verdens aller beste bok»: Uroens bok av Fernando Pessoa.

I år blir han igjen en selvskreven kandidat etter å ha samarbeidet med Nationaltheatret om det bejublede teaterstykket «Livet er den eneste måten»  – basert på dikt av Szymborska og med egen pop-up-bokhandel i foajeen i teateret. Teaterstykket hadde premiere helt i slutten av januar. Vi kan derfor forvente ytterligere klatring neste måned.

Les gjerne: Ny pop-up-bokhandel fra Kjelstrup

En annen vi kan forvente oss å ville klatre på lista, er dikterhøvdingen Einar Økland. Hans siste diktsamling Rosemalte selfies – og omvendt ble utgitt mot slutten av måneden. Dette er en samling vi gleder oss til å kunne komme tilbake til.

Klikk på lenkene i lyrikklista for å lese mer om samlingen, eller forfatteren.

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. På mobil leses den best i breddeformat/landscape.

WordPress Tables Plugin