Den andre mannen i meg

Lyrisk: Henrik Mestad på NRK.

Tredje søndag i advent kan jeg anbefale NRK1 til alle som er glad i lyrikk og skuespillerkunst. Klokken 22.10 kan du legge bort juleforberedelsene og sette deg ned med en kopp, eller et glass og nyte «Den andre mannen i meg» – en filmforestilling basert på Olav H. Hauges dagbøker, av og med Henrik Mestad.

«Den andre mannen i meg» ble en formidabel suksess da stykket ble satt opp på Nationaltheatret i forbindelse med 100-årsjubileet for ordmesteren Olav H. Hauge. Forestillingen gikk for fulle hus og ekstraforestillinger måtte til. NRK produserte senere stykket som hørespill for radio og fikk en sekser på terningen av Aftenpostens anmelder. Nå kommer altså filmen, igjen i samarbeid med NRK.

Førpremiere i Ulvik

Filmen hadde førpremiere på Hauge-senteret i Ulvik i slutten av november og ble varmt mottatt. Utfordringen for filmen har vært å skape et visuelt uttrykk som underbygger dikterens poesi og tanker. Hvem bedre enn Harald Paalgard for å finne slik stemning.

 

Olav Håkonson Hauge (1908-1994) skrev dagbok fra han var 15 år til han gikk bort. Dagbøkene er samlet i fem bind, utgitt på Samlaget. Dagbøkene gir innblikk – ikke så mye av det dagligdagse, men mest i Hauges brede interesse for norsk og internasjonal litteratur. Vil du lese mer om Olav H. Hauge anbefales også Jan Erik Volds Under Hauges ord, samt Knut Olav Åmås’ biografi Mitt liv var draum.

Vendepunktet for Hauge

Til slutt, fabelaktige Henrik Mestad: Er det et Hauge-dikt han har nært forhold til om dagen? Uten videre betenkningstid trekker han frem «Til eit Fjell» fra samlingen På Ørnetuva fra 1961, en utgivelse som ble vendepunktet for Hauge. For samlingen fikk han samme året Kritikerprisen. Etter dette var han ikke lenger en dikter for de få. I dag regnes han kanskje som vår fremste lyriker.

DEN ANDRE MANNEN I MEG

Gled deg til i kveld, inntil da dette vakre diktet:

 

TIL EIT FJELL

Det er som eg ikkje har sett deg fyrr, endå eg har hatt

di viljeklo for augo all min dag,

fjell er fjell, og Herren har vege dei.

Reisingi har eg set og roi,

mitt eige ovmod andsynes det uendelege;

dette er tydde teikn.

 

Men i otta i dag såg eg deg: Du var ei ørn

som venta på solkoma, flogbudd.

No har du falda dei breide vengene

attum skogtoppane. Og skymingi

og stjernone er dine.

 

 

————————————-

Olav H. Hauge, På Ørnetuva (Noregs Boklag, 1961). Diktet ble først publisert i bladet «Syn og Segn».
 
andsynes = overfor
flogbudd = klar til å fly
(Foto: NRK)