Lyrikk øverst på boklista

Singer songwriter: Axel Frønes

DEN LYRISKE SOMMERGJESTEN: Axel Frønes får æren av å avslutte denne sommerens sommergjest-spalte. Stor takk til alle som har bidratt.

Da pandemien stengte landets musikkscener, satt Axel Frønes (31) seg ned og fullførte sin første diktsamling Hilsen Axel (Aurora Forlag) som utkom høsten 2020. Oppfølgeren Beste hilsen Axel kom i fjor. Begge samlingene har siden ligget helt i toppen av lyrikklistene.

I slutten av september utkommer Axel Frønes’ tredje samling: Hilsen pappa. Denne gang på Kagge Forlag. I forhåndsomtalen skriver forlaget:

Gjennom hverdagspoesi i sosiale medier og følelsesladde opptredener i TV-programmet The Voice har musikeren og lyrikeren truffet en nerve i det norske folk. Gjennom relaterbare og såre sannheter setter Axel ord på ting som er vanskelig å snakke om. Hilsen pappa er en hyllest til alle som fortsatt finner veien mens de går.

Du kan allerede nå forhåndsbestille et signert eksemplar via ARK Bokhandel

– Hvor tilbringer du ferien i år, Axel?

Hjemme, Danmark og Lillehammer. Kanskje noen dager på fjellet.

– Hva må den gode sommerferien inneholde?

En god sommerferie må inneholde fint vær, litt reising, god mat og drikke. Per nå mangler godt vær. Trøndelag har i perioder vist seg fra sin verste side og da blir jeg litt smålei.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

«alt min sønn bør vite om verden» – Fredrik Backman. En bok som ikke legger noe imellom, noe jeg elsker!

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

Det tror jeg måtte blitt «Slapp av, dette får du ikke gjort noe med».

Hodet mitt har aldri fri og det kan ofte føles veldig tungt og uutholdelig når grublinga tar overhånd. En overtenker på godt og vondt.

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

Jeg er nok ganske tilgjengelig uansett tid på året. Men litt mindre blir det, og mailer kan ligge lengre uten svar enn normalt. Jeg prøver å lære meg å koble av, noe som er vanskelig.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Jeg er alt for glad i grillmat. Så bordet burde inneholdt forskjellige typer kjøtt, grilla grønnsaker, en bøtte med en god saus, eller nei, herregud… mange forskjellige sauser og dressinger. Det der hørtes jo helt sjukt ut. Og noe godt i glasset.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Noen som aldri får den muligheten ellers. Det er alt for mange ute der som har lite penger, kanskje ikke venner i det hele tatt, ingen å snakke med.

– Ditt beste ferieminne?

Her er det alt for mye å velge i…. Men jeg husker svært godt en fjelltur sammen med broren min, pappa og onkel. Vi skulle være tre dager på fjellet, fant ut på toppen at vi ikke hadde med oss mat. Fikk ikke spesielt mye fisk heller. Men å spise Nugatti med skje sier vel ikke en liten gutt nei til. Det var en vanvittig morsom tur som jeg aldri kommer til å glemme.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Den får du selv, for tiden du bruker på å løfte frem lyrikken. Det er viktig at poesien også får plass, og det bidrar du mye med.

– Mange takk. Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

«Lyrikk troner øverst på boklista»

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Det måtte bli: «hva skjer med oss etter døden?» Jeg hadde svart med samme spørsmål tilbake – i håp om svar.