Litteraturprisen til Bob Dylan

Sensasjonell pristildeling i Stockholm i formiddag.

Dylan får prisen for sine nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen.

 

En pris til Bob Dylan har lenge vært en ønskedrøm for mange, men ingen har riktig våget å tro på på det. Navnet hans har figurert på listene over kandidater i en årrekke, men Dylan har ikke vært spesielt høyt på bookmakernes lister i år, og overraskelsen er stor i det litterære miljøet.

dylancover
Straks i en bokhandel nær deg: Den store sangen

Bob Dylan (eg. Robert Allen Zimmerman) ble født i Duluth, Minnesota i 1941. Han debuterte som plateartist i 1962 og har over 50 albumutgivelser bak seg.

Han har også gitt ut flere bøker, men får alts prisen for «sine nye poetiske uttrykk i den amerikanske sangtradisjonen».

I fjor spekulerte også BOK365 på hvem som kunne få litteraturprisen og publiserte denne saken:

Damer i regn

 

«Aldri jobbet for å behage»

Tidligere president Bill Clinton satte ord på det mange i hans generasjon tenker om Bob Dylan i en av sine taler:  «Han hadde sannsynligvis større påvirkning på min generasjon enn noen annen kreativ artist. Stemmen hans og tekstene har ikke alltid vært gode for øret, men gjennom sin karriere har Bob Dylan aldri jobbet for å behage andre».

Nå får han altså Nobelprisen i litteratur. En pris som vil glede mange mennesker over hele verden.

 

Dylan på norsk

bilde_tatt_28-02-14_kl-_13-47_0x28original0x29
Gisle Selnes. Foto Vidarforlaget

Det finnes en del litteratur både av og med om Bob Dylan på norsk. Solum/Bokvennens Vidarforlaget kommer med en ny bok i november, nemlig Gisle Selnes’ Den store sangen – tolv kapitler av en bok om Bob Dylan.

– Den var planlagt for utgivelse til 15. november, men nå skal vi jobbe på spreng i alle ledd for å fremskynde den, smiler markedssjef Ann Helen Brendehaug i Solum/Bokvennen til BOK365.

– Forlagshuset vårt hadde to av dem som var i favorittsjiktet før tildelingen, både den syriske poeten Adonis og den kenyanske romanforfatteren Ngũgĩ wa Thiong’o, så vi var forberedt på feiring i dag.

Så ble det altså ingen av dem, men Bob Dylan! Vi er ekstremt glade i dag, sier Brendehaug til BOK365.

Bokens forfatter Gisle Selnes er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen og ekspert på Bob Dylans sanglyrikk. Men han må nok skrive om forordet i den kommende boken. I utgaven som straks skulle i trykken står det nemlig at Bob Dylan aldri har fått Nobelprisen i litteratur.

 

.