Godvær ga grå september-tall

Bokomsetningen var ned nesten 8 prosent i september, trass i godt salg av Vigdis Hjorths nye roman. Bransjen gir det gode været skylda.

Strålende sol på mange kanter av landet fikk folk til å velge friluftsaktiviteter fremfor kjøpesentre og bokhandel-besøk i september.

Hele 7,7 prosent dårligere var allmennboksalget (bokgruppene 3-5 og 9) i september i år sammenlignet med samme måned i fjor. Vi snakker her om bokomsetning fra distributører og ut til butikk, og ikke salg over disk.

Bransjefolk vi snakker med er naturlig nok ikke særlig oppstemt over september-tallene, men omtaler bokhøsten som sterk og håper en god oktober måned kan fange opp noe av «etterslepet».

 

Året i pluss

Ser vi på enkeltkategoriene, var måneden spesielt svak for den oversatte skjønnlitteraturen for voksne – som var ned 37,5 prosent i forhold til samme måned i fjor. Enkeltutgivelser preger disse tallene sterkt, så man skal vokte seg vel for å trekke bastante konklusjoner på bakgrunn av så korte distanser.

Ser vi på formatene viser pocket/billigbøker (+ 24,4 prosent) og ebøker for allmennmarkedet (+ 25,8 prosent) fremdeles solide plusstall.

Akkumulert er allmennbok-tallene fremdeles i pluss, selv etter en lunken september. Så langt i år er omsetningen 6,4 prosent høyere enn samme periode i fjor.

 

 

Øker mest hittil i år:

Norsk sakprosa for barn: + 46,4 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 16,9 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn: + 2,7 prosent

Oversatt sakprosa for barn: + 1,2 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt sakprosa for voksne: – 13,6 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 12,3 prosent

Norsk sakprosa for voksne: – 4,0 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: – 0,5 prosent

 

Utarbeidet på grunnlag av Forleggerforeningen salgsstatistikk, som måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Vigmostad & Bjørke distribusjon, Lydbokforlaget, Cappelen Damm, Bokbasen og Mediaconnect) og ut til butikk og nettbutikk, og ikke salg over disk.

 

(Foto: Cappelen Damm)