Tror på afrikansk Nobelpris

Noen timer før vi får fasit, tror bookmakerne at årets litteraturpris går til Kenya. Ngũgĩ wa Thiongo er favoritt både hos Ladbrokes og Unibet.

Ngũgĩ wa Thiongo har seilt opp som bookmaker-favoritt, Jon Fosse er høyt plassert og Don DeLillo er det store uromomentet. Det er status kun få timer før årets nobelprisvinner i litteratur forkynnes.

Favoritt-trioen Haruki Murakami, Adonis og Ngũgĩ Wa Thiong’o ligger fremdeles ganske samlet, men sistnevnte har gjort et lite byks hos Unibet. Det har også Adonis gjort hos Betsson.

Slike bevegelser skal man merke seg i innspurten. Analyser bookmakerselskapet Ladbrokes har gjort, viser at deres mest spilte forfatter ved stengetid har hentet hjem prisen fire av de ti siste årene. I ni av ti tilfeller er vinneren spilt blant favorittene, til ti ganger pengene eller mindre. Vinnerne har i gjennomsnitt hatt et fall i odds på mer enn 30 prosent den siste uka før bekjentgjørelsen.

Les også: Hvem får Nobelprisen?

 

DeLillo et uromoment

Årets «last minute»-klatrere har først og fremst vært sørkoreanske lyrikeren Ko Un, spanske Javier Marías og Don DeLillo. Særlig sistnevnte er et uromoment. DeLillo ligger langt nede på Unibets lister, men hos Ladbrokes har han gjort et formidabelt byks. For kort tid siden ga han hele 66 ganger innsatsen, men nå er han spilt ned til ni-gangeren på fjerdeplassen hos Ladbrokes – samme rangering som han har hos Betsson.

 

don-delillo-foto-bbc

STOR OUTSIDER: Don DeLillo (Foto: BBC)

 

Ser vi på de norske kandidatene, ligger Jon Fosse godt plassert hos alle de tre bookmakerne. Det kan også nevnes at Merethe Lindstrøm er spilt opp til en 10. plass hos Unibet, som en av mange som gir 21 ganger pengene. Lindstrøm er ikke spilt hos Ladbrokes og Betsson.

 

Bill. mrk. «Godt voksen mann»

Betsson byr også på noen spesialspill til Nobelprisen. Satser du hundrelappen på at det blir en kvinnelig nobelprisvinner i litteratur, kan du cashe ut 400 kroner. Ved mannlig mottaker får du bare igjen usle 20 kroner i tillegg til hundrelappen du har investert. Satser du pengene på at prisvinneren er 66 år eller eldre, gir det bare 1,25 ganger innsatsen.

Det skulle fortelle det meste.

 

Slik er bookmakernes odds:

 

Ladbrokes

 1. Ngugi wa Thiongo 6,00
 2. Haruki Murakami 7,00
 3. Adonis 7,00
 4. Don DeLillo 9,00
 5. Jon Fosse 13,00

 

Betsson

 1. Adonis 4,40
 2. Haruki Murakami 5,00
 3. Ngugi wa Thiongo 7,00
 4. Don DeLillo 10,00
 5. Philip Roth 10,00
 6. Ko Un 13,00
 7. Jon Fosse 15,00

 

Unibet

 1. Ngugi wa Thiongo 3,25
 2. Haruki Murakami 6,00
 3. Adonis 7,50
 4. Jon Fosse 13,00
 1. Don DeLillo 34,00