Kristiansand får litteraturhus?

Dronningens gate 30 – den klassiske gården som i sin tid huset Norges Bank – kan bli litteraturhus.

Arbeidsgruppa har nå inngått en intensjonsavtale med eierne av det tidligere bankbygget Dronningens gate 30 i Kristiansand. Dermed er Agder-fylkene ett skritt nærmere å få sitt litteraturhus.

«Tanken om et litteraturhus i landsdelen er ikke ny, men først nå er ideen kommet så langt at vi kan se konturene av et fremtidig litteraturhus,» skrev Hans Chr. Garmann Johnsen og Alf Kjetil Igland ved Universitetet i Agder i et innlegg i Fædrelandsvennen i går.

 

Intensjonsavtale

De forteller at arbeidsgruppa nå har inngått en intensjonsavtale med eierne av Dronningens gate 30 i Kristiansand, det klassiske bygget som i sin tid huset Norges Bank, om et nybygg på eiendommen. Planen er at det bygges en fløy mot vest spesielt egnet til formålet, og at litteraturhuset får en langsiktig kontrakt som leier av lokalene.

Garmann Johnsen og Igland mener avtalen er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet, men understreker at det må fremskaffes byggetillatelse og finansiering.

 

Viktig formidlingsarena

Håpet er at et litteraturhus med denne beliggenheten vil bringe universitetskampusen på Gimlemoen mentalt nærmere Kvadraturen.

«Det har vist seg vanskelig å trekke folk ut til Campus Gimlemoen. Vi ser derfor for oss at litteraturhuset kan bli en viktig formidlingsarena for universitetet hvor det foregår svært mye forskning og annen virksomhet som ufortjent ikke når et større publikum,» skriver de.

 

Idédugnad

I tillegg til universitetet, nevnes Kristiansand folkebibliotek, Kunsthallen og Kristiansand Filosofikafé som særlig aktuelle samarbeidspartnere i byen.

Arbeidsgruppa har invitert sentrale aktører til et dialogseminar 27. august på Universitetet i Agder, for å utvikle konkrete ideer for hvordan et slikt regionalt litteraturhus kan organiseres og drives.

 

Bildet: Dag Solstad og Alf van der Hagen i aksjon på Litteraturhuset i Fredrikstad. Snart får kanskje kristiansanderne en lignende arena.