Langt fra Sehesteds plass

Men det lille forlaget Comino trives i et gammelt skolebygg i Os. Med en uregjerlig hage rundt.

Hørt om Comino forlag? Kanskje hvis du bor på Vestlandet eller er spesielt interessert. Det er i alle fall en ganske vilter toåring i et helt spesielt hus. Med eget lydstudio og bryggeri.

 

Forlaget ble startet i 2012 og har vokst sakte siden det. Med én utgivelse det første året, seks det neste, og syv planlagte i år. – Vi trives som små, sier forlegger Fredrik Schmidt Fotland, og hevder at de ikke skal bli så veldig mye større heller. Selv om han får en salgs/markedssjef på plass i neste uke.

 

Drøm om å jobbe med bøker

Lesehesten Fredrik (41), med allsidig yrkesbakgrunn blant annet fra eventbransjen, har alltid drømt om å skrive selv og å jobbe med bøker. Han begynte med å skrive en krimføljetong på nettet, som også ble hørespill i NRK Hordaland. Etter hvert ble det også en bok som en dag ble presentert for et forlag. Han var i dialog med dem, men det ble ingen utgivelse av boken slik han ønsket den, og dermed ga han den ut på eget forlag i stedet. Og prosessen tiltalte ham. Hvorfor ikke gi ut flere? Året etter hadde han fått selskap av lyrikeren Jan-Ove Hansen, som i tillegg til å gi ut bøker på forlaget, hjelper til med events, er med på opplesninger og arrangementer, spiller gitar og brygger øl.

 

DSC01081
Eget mikrobryggeri. Det blir øl til slutt.

Eget øl i gammel skole

For et landsens forlag i en bygd der mange brygger selv, må jo ha et eget øl. Brygget tilsettes planter fra omegnen, og du kan risikere å smake øl med en touch av einer, brennesle eller nype om du forviller deg in i den nedlagte skolen på Drange ved Os i Hordaland.

Lokalene er en historie for seg. Den gamle skolen ble nedlagt på begynnelsen av åttitallet og sto tom helt til Sanitetsforeningen kjøpte den for én krone og flyttet inn. De drev barnehage der også, men i fjor kjøpte Os kommune huset tilbake igjen for den samme kronen. Nå leier Comino lokalene og hagen av kommunen for det det koster å holde huset. Det vil si at de praktisk talt bare betaler strøm, internett og det de trenger til driften. I etasjen over har en lokal maler atelier og ved siden av øver lokale band.

– Et levende hus, som vi har store planer for, sier Fredrik og drømmer om å pusse opp både huset og hagen. Omgivelsene er vakre, så det kan blir riktig fint.

 

 

Cruising altitude

Forlaget gir ut romaner, poesi, barnebøker og sakprosa, foreløpig med vestlandske forfattere. En spesialitet er blitt fotobøker fra de ulike kommunene. Til nå er det blitt et par flotte fotodokumentasjoner av nabokommunene Fusa og Tysnes. I høst står Lindås for tur. Dette er bøker som vekker lokal interesse, og det er mange kommuner å ta av i hjemfylket Hordaland. 33 stykker, for å være nøyaktig. Nok til lignende bøker i flere år. Forleggeren selv har å gitt ut to kriminalromaner på Comino, mens den deltidsansatte altmuligmannen Jan-Ove har gitt ut en diktsamling, og kommer med en til i høst.

DSC01094
Lydstudio: Fredrik leser inn sine egne bøker på lydbok i egne lokaler.

– Jeg har en femårsplan, sier Fredrik Schmidt Fotland. – I løpet av de fem årene skal vi komme oss opp i cruising altitude. Vi skal forbli et lite vestlandsforlag, men vi skal klare oss. I år har vi en omsetning på omkring to millioner, og det er vi veldig fornøyd med. Med seks – syv årlige utgivelser og etter hvert en backlist, så har vi funnet vår nisje, sier Fredrik.

 

Høsten på Comino

I år byr Comino på fem nye utgivelser pluss to gjenutgivelser. Monika Nordland Yndestad er etter hvert blitt en kjent krimforfatter (Jentene fra balletten og Gapestokk), men før hun begynte å skrive krim skrev hun en følelsesladet bok om sin sønn som døde av en overdose. Den kommer i ny drakt på Comino i høst under tittelen So ro. Monika Yndestad er oppvokst i nabolaget og har faktisk gått på den nedlagte skolen som nå huser forlaget. Overskuddet fra den boken går direkte til Trappen motiveringsenter, som er et rehabiliteringstilbud til rusavhengige og tidligere rusavhengige.

Ellers blir det bergenskrim, to utgivelser av den tidligere krimreporteren René Rønshof, Med døden til følge og Hevn før du sovner, der vi presenteres for den hardbarkede etterforskeren Bogart Ness fra bergenspolitiet. Marianne Grung Farsunds En dør på gløtt er allerede utgitt, mens Dan Takles andre roman på Comino, Struts, kommer i løpet av høsten. To barnebøker lanseres i høst: Torfinn Sirnes og Alf Wolds Herr Alfredsen og Hilde Windeheims Operasjon SFF. Jan-Ove Hansens andre diktsamling, Flommen, er også på trappene. Og altså fotoboken fra Lindås kommune.

Comino presenterer forfatterne og høstlisten sin på Litteraturhuset i Bergen onsdag 27. august.