Krimmestrenes beste lesetips

De store krimforfatterne anbefaler bøker for BOK365s lesere

Hva skal vi lese i sommer? Det har vært en gjenganger i BOK365s spalter de siste ukene. Elin Brend Bjørhei møtte flere av de store internasjonale krimmestrene i New York forleden. Her er deres tips – ekslusivt for BOK365. 

 

MichaelConnelly444Pulitzer-prisbelønte Michel Connelly er kanskje mest kjent for sine bøker om politimannen Hieronymus «Harry» Bosch ved Los Angeles-politiet. Connelly har tidligere vært president i The Mystery Writers of America. Bøkene hans er oversatt til 36 språk.

– Jeg anbefaler The Ways of the Dead, som er skrevet av en ny forfatter ved navn Neely Tucker. Jeg har akkurat lest den, og syntes den var veldig god og godt komponert. Tucker skriver om en journalist som arbeider i Washington Post, et sted han selv arbeider, så han vet hva han skriver om. Det er en bok du ikke klarer å legge fra deg, men er nødt til å fullføre. Jeg glemte alt jeg skulle gjøre mens jeg leste den, sier Michael Connelly til bok365.

 

Spioner og presidenter

Pilegrm_fatLO_6702Jeffery Deaver, som nylig utkom med den ellevte romanen i Lincoln Rhyme-serien sin, snakker varmt om spionthrilleren til Terry Hayes. – Jeg synes de norske leserne bør plukke opp Jeg er Pilegrim. Det er en fantastisk bok. I tillegg anbefaler jeg dokumentaren A Magnificent Catastrophe, skrevet av Edward J. Larson. Den handler om det første amerikanske presidentvalget i 1800. Hvis vi trodde at dagens politikk var forferdelig, så var det enda verre på den tiden, beskriver Deaver.

 

Vidunderlig stillits

fbmBXDKK_867_Stillitsen forsideForfatteren bak En vampyrs bekjennelser, Anne Rice, innrømmer at hun ikke leser så mye samtidslitteratur, men hun har likevel et par boktips å dele. – Jeg anbefaler Identical av Scott Turow. Den er veldig god. Jeg kunne ikke legge den fra meg, og forelsket meg i karakterene hans. Akkurat nå leser jeg Stillitsen av Donna Tartt, og den synes jeg er vidunderlig, sier Rice.

 

 

Andre kulturer
Storbritannias mestselgende krimforfatter, Ian Rankin, anbefaler to romaner som foregår henholdsvis i Nord-Irland og India. – Den første jeg vil anbefale er I Hear the Sirens in the Street av Adrian McKinty. Den foregår på 1980-tallet. Jeg vil også trekke frem Cut like Wound av Anita Nair, hvor handlingen finner sted i Bangalore i dagens India. Begge romanene handler om forskjellige kulturer, finner sted i interessante tidsperioder og hovedpersonene er gode og komplekse, beskriver han.

 

Fransk krim

untitledBritiske Peter James forteller at han vanligvis unngår oversatte romaner, fordi han ikke synes oversettelsene er spesielt gode, men han trekker frem et unntak : – Jeg likte veldig godt Alex av Pierre Lemaitre. Det var en god bok. Jeg elsker bøker hvor jeg blir skikkelig overrasket, og jeg så ikke noen av vendingene som kom i den romanen. Den er også godt oversatt, forteller James, som også anbefaler boken som tente forfatterdrømmen i ham selv:

Brighton Rock av Graham Greene. Det er den beste krimromanen som noensinne er skrevet. Den har en av de beste åpningsreplikkene i noen roman, og den beste hovedpersonen. Det er en vidunderlig kompleks og menneskelig historie, og den mest intelligente og psykologisk mørkeste slutten jeg noensinne har lest. Boken ble skrevet i 1938, men den kunne like gjerne vært skrevet i fjor, forklarer James.

 

 

Psykologisk parterapi

Rambos far, David Morrell, har skrevet 28 romaner og flere dokumentarer og tegneserier siden debuten med First Blood i 1972. Da vi spør om bokanbefaling, snakker han lenge og entusiastisk om You should have known, den siste thrilleren til den amerikanske forfatteren Jean Hanff Korelitz. – Boken handler om en kvinnelig psykolog som er spesialist på parterapi. Hennes hypotese er at folk gjør mer research når de kjøper en vaskemaskin enn når de gifter seg. I de tidligere stadiene av et forhold er det visse saker man burde vite. Etter hvert oppdager kvinnen at det foregår ting i hennes eget ekteskap, forklarer Morrell, og fortsetter:

– Boken er veldig bra. Den har mange uventende vendinger, og det er en interessant roman som virkelig handler om noe. Tittelen sier egentlig det meste. Selv leser jeg for tiden dokumentarer om året 1864, sier han.

 

Eksperimentell sidevender

lQbloVcW_2004_Joël Dicker Sannheten om Harry Quebert-saken omslChelsea Cain mener de norske leserne bør skaffe seg Sannheten om Harry Quebert-saken av Joël Dicker. – Den er veldig god. En veldig litterær og eksperimentell roman, men i sitt hjerte er den også en skikkelig sidevender. Boken kan leses på flere nivåer, og du kan gå så dypt inn i den som du selv vil. Den kan panikkleses en ettermiddag, eller studeres i en litteraturklasse på universitetet, sier Cain.

 

 

Satser på Lee Bruke

Linwood Barclay, som kommer med ny thriller i august, anbefaler alt av James Lee Bruke. – Hans neste roman, Wayfaring Stranger, utkommer denne måneden og den ville jeg skaffet meg. Det er i hvert fall den boken jeg er nødt til å lese denne sommeren, sier Barclay.

 

Kvinnelige thrillere

ektemannenChevy Stevens har også en ny roman ute denne sommeren, men det hindrer henne ikke i å lese andre forfattere. – Jeg har akkurat lest Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty, og den anbefaler jeg. Jeg elsket den, sier Stevens. Den amerikanske thrillerforfatteren Joseph Finder anbefaler to bøker av kvinnelige forfattere. – Jeg syntes Flink pike av Gillian Flynn var kjempegod. Jeg anbefaler også Lisa Gardners nyeste roman Fear Nothing. Den føltes veldig gjenkjennelig og virkelig, sier Finder til bok365.