Krim til sommerferien

Ønsker du deg en sommerferie med spenning kan du ta en titt på våre anbefalinger til sommerkrimmen.

Det er ikke bare i påsken man kan lese krimbøker. Sommerferien er en ypperlig anledning til å kjenne på gåsehuden, uten at den har noe med temperaturen å gjøre. Her er våre anbefalinger til spennende sommerlesing:

Søren Sveistrup: Kastanjemannen (Gyldendal. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen)

Sveistrup er forfatteren bak TV-serien Forbrytelsen, og har nå skrevet sin første spenningsroman – en uhyggelig fortelling som truer med å ta fra deg nattesøvnen. København-politiet finner en ung kvinne drept, og over henne henger en liten kastanjemann. Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken, og den utbrente etterforskeren Mark Hess blir partneren hennes. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente som forsvant ett år tidligere – datteren til sosialministeren. Når nok en ung kvinne blir funnet drept, også med en kastanjemann med fingeravtrykk fra samme savnede jente, må Thulin og Hess finne sammenhengen mellom drapene.

Leïla Slimani: Vuggesang (Cappelen Damm. Oversatt av Thomas Lundbo)

Slimanis andre krimbok gikk raskt inn på bestselgerlistene i Frankrike i 2016, og ble en av de mest omdiskuterte bøkene på flere år. Vi følger juristen Myriam og musikkprodusenten Paul, som ønsker å være det perfekte paret. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass og hun blir uunnværlig for familien. Men Myriam og Paul er intetanende om de mørke sidene til kvinnen som de har betrodd barna sine. Helt til tragedien en dag rammer.

Jo Nesbø: Kniv (Aschehoug)

Nesbøs tolvte bok om Harry Hole har fått et samlet anmelderkorps til å klappe i hendene, og erklære at Nesbø er i toppform. Det er derimot ikke Harry. Han har nemlig mistet alt, begynt å drikke igjen og Rakel har kastet ham ut. Han har også mistet jobben på Politihøgskolen, men får aller nådigst jobbe som papirflytter på Politihuset. Når han tror det ikke er mer å tape, starter han en ensom jakt på en gammel fiende. Harry stilles overfor to valg: å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere.

Unni Lindell: Dronen (Aschehoug)

Lindell ble tidligere i år tildelt Rivertonprisen for denne krimromanen. Dronen starter med en mann som sender en drone utover et mørkt skogområde en rolig sommerkveld. Dronen kommer til en åpen plass, og viser et telt. Det er slått opp akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. En dame kommer til syne, og mannens hjerte begynner å hamre.  Samtidig er Mariann Dahle tilbake etter brannulykken for halvannet år siden. Hun har fått seg kjæreste og bor på Frogner. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Det drar Marian inn i noe hun ikke kan kontrollere.

A.J Finn: Kvinnen i vinduet (Gyldendal. Oversatt av Stian Omland)

Hvis du ikke har lest fjorårets store krimsnakkis, er det på tide å gjøre det. Boken følger Anna Fox som ikke forlatt huset sitt på lang tid, og tilbringer dagene med å følge med på naboene gjennom vinduet. Spesielt nysgjerrig blir Anna på den tilsynelatende perfekte, familien Russel som flytter inn i huset over gaten. En kveld hører hun et skrik, og hun tror hun ser en kvinne bli drept i nabohuset. Men vil noen tro på henne?