Knekkebrød med en vri

Sprit opp frokosten med knekkebrød med dill og sitronskall.

Når man tenker på knekkebrød tenker man på Skandinavia. Den tørre, smakfulle skorpen har blitt laget i skandinaviske hushold i flere århundrer, men det er først nå vi har fått en knekkebrødrevolusjon. Knekkebrød behøver ikke være tørre eller komme i 20-pakk. Du kan eksperimentere og finne frem til en smak som du liker. For å lage knekkebrød er ikke vanskelig. Det er noe alle kan lykkes med uten å være en erfaren baker. Knekkebrød er dessuten sunt, godt og rimelig.

 

9788252184891.ashx

 

 

I den nye kokeboken Knekkebrød(Samlaget) deler Åpent bakeri oppskrifter på tradisjonelle, men også mer utradisjonelle knekkebrød. Den franske sjefsbakeren på Åpent bakeri, Emmanuel Rang, har, sammen med den franske bakeren Guillaume Nifosi og norske Espen Aasheim, prøvd og feilet i bakeriet og kommet fram til smakfulle og lettfattelige knekkebrødoppskrifter.

 

Emmanuel

 

Denne uken tar vi en eksperimentell vri på knekkebrødet. Det er knekkebrød med dill og sitronskall som står på menyen. Dette knekkebrødet mener kokkene selv passer perfekt til 17. mai-frokosten, da spesielt til laks, reker eller røkt makrell.

Dersom du vil se fremgangsmåten med Emmanuel, kan du klikke deg inn på denne linken: https://www.youtube.com/watch?v=KfEK9hbsKfY

 

Knekkebrød med dill og sitronskal

 

Knekkebrød

 

Kveitemjøl  400 g

Fin rug  100 g

Surdeig  50 g (eller 25 g vatn)

Salt 10 g

Vatn 300 g

Gjær 20 g

Honning 10 g

Sitronskal 12 g

Finhakka dill 10 g

 

Bland vatn, gjær, surdeig, salt, kveitemjøl, rug, honning, sitronskal og hakka dill. (Om du ikkje har surdeig, erstattar du surdeigen med 25 gram vatn.) Køyr blandinga i hurtigmiksar i 6 minutt.

La deigen heva i kjøleskap over natta.

50 gram knekkebrøddeig kjevlar du 1–2 mm tjukk, eller til ein leiv med diameter på 15–16 cm. Del knekkebrøda opp slik du vil ha dei.

Etter at knekkebrøda er baka ut, lar du dei heva ein time i romtemperatur. Steik dei på 180 grader i 15–20 minutt, snu knekkebrøda og steik dei like lenge på den andre sida. Deretter tørkar du knekkebrøda frå 40 til 60 minutt på 100 grader.

Om du deler deigen i emne på 50 gram, gir denne oppskrifta ca. 18 knekkebrød.

TIPS: vil du ha meir smak, brukar du ferske urter!

 

 

 

Bilder er hentet fra Knekkebrød (Samlaget, 2014)