Rett inn på bestselgerlisten

Inga Marte Thorkildsens bok om barns rettigheter har gått rett inn på bestselgerlisten. Forlaget trykker nå tredje opplag bare en uke etter lanseringen.

Du ser det ikke før du tror det  er et kampskrift for barns rettigheter, og i boken tar den tidligere SV-statsråden et oppgjør med tabukulturen som er knyttet til seksuelle overgrep og vold mot barn.

Thorkildsen gir leserne en innføring i hvor stort omfang vold og seksuelle overgrep mot barn i Norge utgjør, hvilke konsekvenser dette gir for barna og hvordan systemene ofte svikter i slike saker. Boken gir også råd til hva man som enkeltperson kan gjøre i slike situasjoner.

– Berører sterkt

– Disse barneskjebnene berører så sterkt, og det er et så vondt og vanskelig felt å tråkke inn i at mange ofte vegrer seg for å gjøre det, forteller Ingrid Krøvel -Velle, informasjonsansvarlig i Vigmostad og Bjørke til BOK365 på spørsmål om hvorfor de tror boken har truffet så sterkt.

Fagmiljøene har også tatt godt i mot boken, og den er allerede kommet på pensum på studiet Vold i nære relasjoner, menneskerettigheter og profesjonsetikk ved Høyskolen i Buskerud og Vestfold. Personer som selv har vært utsatt som barn har også omfavnet utgivelsen.

du-tror-det-ikke-omslag.indd
Opptatt av håp

–  Boka møter et tydelig behov i befolkninga om å forstå mer av hva som skjer med barn i det skjulte. Gapet mellom hva vi vet om vold og seksuelle overgrep mot barn og hva vi faktisk gjør med det, har kanskje aldri vært større i Norge, sier Thorkildsen selv i en pressemelding.

Forfatteren er opptatt av at boken, til tross for sitt sterke tema, også rommer et håpets budskap.

– Dette er både en fagbok, en debattbok og en nær fortelling om hvordan barn i Norge sviktes, men også hvordan barna selv bidrar til å forandre Norge gjennom sine råd og erfaringer. Boka bærer et håp i seg og tenner lesernes engasjement. Først når vi innser hva som faktisk skjer med mange tusen barn i Norge i dag og bygger nødvendig kompetanse på alle nivå, kan vi hjelpe og sikre barna det gjelder og hundre nye overgrep, mener Thorkildsen.

(Foto: Thomas Olsen)