Klassisk krim

Luke 23: Hun debuterte denne våren med en historisk krim som har fått veldig god mottakelse blant norske kritikere.

Ingebjørg Berg Holm arbeider som interiørarkitekt, og er også en aktiv blogger og samfunnsdebattant. Hun har tidligere skrevet en historie for tegneseriebladet Fantomet, men det var først da hun hadde mammapermisjon at forfatterkarrieren tok skikkelig fart. Da startet Holm på krimhistorien som ble til debutromanen: Stjerner over, mørke under.

Stjerner over, mørke under har handling fra Hurumlandet i 1875. Lensmannn Thomas Tinnvik må etterforske mordet på en mann som alle trodde hadde emigrert til Canada. Handlingen sentrerer blant annet rundt en liten kvekerforsamling, og det er mye naturmystikk. Krimromanen har fått god mottakelse, og Holm roses blant annet for det stilsikre språket.

37ead1b696e62f034a60c45d7734dc43


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i år?

Jeg er inne i en Graham Greene-fase igjen, og holder på med Brighton Rock. Forrige gang jeg prøvde, måtte jeg legge den fra meg fordi jeg ikke orka å forholde meg til tematikken. Så god er den! Den er fæl, og trist, og handler om drap, synd og nåde.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg har lange lister over bøker jeg vil lese. Her finner jeg blant annet Gjøkungen av Gjermund Gisvold og Fuck Verden av Monika Steinholm. Jeg skal også lese det jeg kommer over som handler om blod, for jeg gjør research på stoffet for tida.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Elizabeth er borte av Emma Healey, som kom på norsk i år. Det ER så god som alle sier. Imponerende krim-hybrid.

Menneskebarnet av M.R. Carey. Jeg irriterte meg over litt grunt skildrede karakterer, men fortellingen i seg selv er annerledes og veldig god.

av E. Lockhart vil jeg anbefale til ungdom som vil ha en annerledes og uvanlig leseopplevelse.