10 000 timer til fotballdrømmen

Juledagene er også høytid for fotballfolket, med hele stjernegalleriet i sving på det britiske øyriket. Ingvild Nielsen har skrevet barnebok om hvor mye som skal til for å kunne spille med de aller beste.

– Det er helt nydelig med barn som har kule drømmer og brenner for noe, sier Ingvild Nielsen.

– Anders Ericsson, professor i psykologi, har regnet ut at du for å kunne bli best i verden må trene 10000 timer, forteller Ingvild Nielsen. – Det vil si tre timer i snitt hver dag i 10 år. Talent har mindre å si enn viljestyrke og utholdenhet.

 

– Nydelig med kule drømmer

Dette ble utgangspunktet for Ingvild Nielsens 10 000 timer. Hovedpersonen Mattis dagdrømmer om å spille vegg med Norges nye superspiss Tomasz. Men hvordan skal han bli god nok? Bestevennen Weesam finner en oppskrift på nettet – en ekte en. En som kan gjøre dem til verdens beste fotballspillere. Sammen. Det er bare et problem med oppskriften: Det tar altså 10 000 timer å følge den.

 

Terning 45

 

Selv om nå har dukket ned i materien og sett hva som kreves, vil hun ikke være noen korrigerende pekefinger i forhold til at ungene går helt opp i idretten:

– Det er helt nydelig med barn som har kule drømmer og brenner for noe, sier Ingvild. – Og så går det an å bytte drømmer senere. Selv har jeg øvd mye på å bli journalist og forfatter.

 

10000timer

 

En høylytt bergenser

Selv har hun sønner som spiller for Vålerenga. Kanskje ikke det optimale klubbvalget for en bergensmor med hjertet i Brann:

– Det er bare å bite i det sure eplet, sier hun lattermildt. – Nei, det er moro at guttene er engasjert i dette, og det ikke til å unngå at hele familien er helhjertet med. Det er gøy med fotball!

Hun innrømmer at hun selv kanskje ikke hører til de mest dempede foreldrene på sidelinjen:

– Jeg er nok en typisk «soccer-mom» og håndball-mor. En høylytt bergenser som alltid heier. Men det er snakk om positive tilrop, altså, forsikrer hun.

 

Terning 45B

 

Ønsker med verdi

Ingvild Nielsen jobber til daglig i NRK Super. Hun inspireres av tv-serier og fortellinger som Linus i Svingen og Vaffelhjarte. Og av det virkelige liv:

– Weesam er inspirert av en jente som bodde på Vålerenga. En atletisk, flott jente, som heller drev med fasadeklatring enn organisert idrett. Jeg synes det var fint å bringe inn en kul, målbevisst rollefigur med innvandrerbakgrunn i boken.

 

Hva ønsker du at leserne dine skal få ut av boken?

– Det er viktig at de får en følelse av at det de selv tenker og ønsker er verdt noe, sier Ingvild Nielsen. – Og så håper jeg at leserne har kost seg og har ledd litt.

 

Og avslutningsvis, for alle fotballfans – her er juleprogrammet:

 

2. juledag (Boxing Day):

AFC Bournemouth – Crystal Palace
Aston Villa – West Ham United
Chelsea – Watford
Liverpool – Leicester City
Manchester City – Sunderland
Newcastle United – Everton
Southampton – Arsenal
Stoke City – Manchester United
Swansea City – West Bromwich Albion
Tottenham Hotspur – Norwich City

 

28. desember:

Arsenal – AFC Bournemouth
Crystal Palace – Swansea City
Everton – Stoke City
Leicester City – Manchester City
Manchester United – Chelsea
Norwich City – Aston Villa
Sunderland – Liverpool
Watford – Tottenham Hotspur
West Bromwich Albion – Newcastle United
West Ham United – Southampton