Klart for Sakprosafestivalen

I morgen er det klart for Sakprosafestivalen, og det er særlig én programpost festivalsjef Mette Karlsvik mener man må få med seg.

– Jeg håper at de som tar turen har det skikkelig bra. Jeg tror det kommer til å summe av liv og «Visste du at»-setninger, sier festivalsjef Mette Karlsvik om sine forventninger til morgendagens sakprosafestival på Litteraturhuset i Oslo. Hun mener alle vil finne noe de liker på årets program.

FESTIVALSJEF: Mette Karlsvik.

– Jeg tror aldri har vært borti et så intenst og programmettet døgn. Det er jo konsentrert fysisk ved at alt skjer i ett hus, noe som er flott og unikt, og så har vi laget et program hvor det hele dagen foregår noe for alle interesser.

Første år som leder

Sakprosafestivalen kunne i fjor juble for publikumsrekord, og årets festivalsjef håper at denne trenden fortsetter.

– Det var godt besøk i fjor, og hvis vi får til det samme i år er det veldig bra. Men det blir vanskelig å sammenlikne med fjoråret, siden vi i år må ha billettsalg på noen arrangementer. Dette er grunnet nye regler hos Kulturrådet, og ikke fordi vi ønsker det. Tvert i mot tror vi på mest mulig gratis arrangementer av demokratiske grunner.

PUBLIKUMSREKORD: Her fra ett av arrangementene under fjorårets festival.

Dette er Karlsviks første år som festivalleder, og hun er spent på hvordan morgendagen kommer til å forløpe:

– Selv om mye av arbeidet er gjort, er lørdag den viktige dagen. Det viktigste er at både forfatterne og publikum har det godt, og at de føler seg velkommen og trygge på hva som skjer.

Viderefører mye

Dette er sjette året Sakprosafestivalen blir avholdt, men Karlsvik har vært forsiktig med å endre på suksessoppskriften:

STJERNELAG: Noen av forfatterne du kan møte under Sakprosafestivalen.

– Jeg viderefører ganske mye fra tidligere år fordi festivalen har fungert veldig bra, og siden dette er mitt første år så jeg tør ikke å eksperimentere så voldsomt. Det nye av året er i hovedsak billettsalget i Wergeland-salen, og på festen på kvelden har vi en «spillelistemaraton» hvor forfatterne selv lager spillelister. Så her kan publikum få høre favorittmusikken til sin favorittforfatter.

Tidligere år har festivalen sentrert rundt tre ulike tema, men dette er forandret i år:

– Vi har i år heller tatt utgangspunkt i én samtale i tiden, som vi har prøvd å lage festivalprogrammet rundt, og i år ble temaet stillingen til sosialdemokratiet i Skandinavia. At vi turde å fokusere på en ting, er blant annet det gode samarbeidet som har oppstått med Sakprosadagen på Lillehammer.

Vil angre resten av livet

Hva er ditt personlige høydepunkt under årets festival?

– Jeg gleder meg veldig til Torvald Steen skal snakke med Jason Timbuktu Diakité. Det tror jeg blir en kontrastfull, spennende, overraskende og uforutsigbar hendelse. Alle som ikke kommer dit vil angre resten av livet for at de ikke dro.

Hva kan publikum glede seg mest til?

– Jeg vet det er mange som gleder seg til Thomas Eriksson. Det var den programposten som ble først utsolgt, og den vi har fått flest henvendelser om. Men jeg kan også love lattergaranti når Liv Gulbrandsen skal lose oss gjennom en time med særoppgaver skrevet av forfattere. Jeg har selv scannet inn Lars Lillo Stenbergs særoppgave om Munch, og det ble mye latter rundt NFFO-scanneren.

Se festivalprogrammet her!