– Formidling, kunnskap og påfyll

Cecilie Brun Løwe (t.v.) og Lindis Dyb Brennhovd

Mandag inviterer Fagskolen til «Bokmerkedagen» - en dag for litterært påfyll.

– Det skal handle om formidling, kunnskap og påfyll, sier Cecilie Brun Løwe om «Bokmerkedagen», en ny merkedag i den norske litterære kalenderen.

– Det er en åpen dag for alle som ønsker faglig påfyll. Forlagene har jo sine dager, men Bokmerkedagen er en dag for alle og som presenterer bredt innen norsk litteratur. Forhåpentligvis er det den første av flere slike dager, sier Løwe – som gjerne vil at  Bokmerkedagen blir en tradisjon.

Hovedfokuset på denne dagen er norsk skjønnlitteratur og sakprosa med utgangspunkt i kulturfondsbøkene.

– Man skal få innsikt i mange av høstens bøker, og ikke bare snakkisene. Det skal være bredde og kvalitet i bøkene som blir presentert, sier Løwe.

Bokmerkedagen mandag 22. oktober er en todelt dag, hvor deltakerne kan velge å være med hele dagen fra klokken 13.30, eller kun en halvdel. Dagsarrangementet foregår på Cafe Amsterdam, hvor deltakerne blant annet blir presentert for 50 av høstens titler, fra fem forskjellige formidlere i bransjen: Anne Oterholm, Nora Nordskar Hoel, Bokhandler Beth, Linda Hove Strand, Anette Garpestad. Deretter får deltakerne gå på «speed-date» med tolv forfattere, og delta på minikurs i bokbading.

På kvelden flyttes arrangementet til Fagskolens nye lokaler i Universitetsgata, hvor Vigdis Hjorth og Mona Høvring skal bokbades og Anne Gaathuag holder litteraturquiz.

Inspirert av vinmonopolet

INVITERER TIL BOKDAG: Cecilie Brun Løwe.

Inspirasjonen til en «påfylldag» fikk Løwe da Fagskolen inviterte Vinmonopolet for å snakke om hvordan de jobbet og utviklet sine fagkunnskaper.

– Da kom det frem at de ikke sender sine ansatte på kurs, men har påfylldager, hvor de dykker ned i faget, snakker om nye viner og kommer med anbefalinger.

Dette mente Løwe kunne overføres til bokbransjen.

– Butikkdriften er jo ganske lik i de to bransjene, begge er jo faghandler. Selv om produktet kanskje ikke er nytt, så er det alltid noe forskjellig og nytt å lære seg. Formidling, råd og anbefalinger ligger som en grunnstein i begge bransjene, og det må baseres på grunnleggende fagkunnskap.

En skikkelig boost

– Man kommer klokere ut av denne dagen, sier Løwe, og presiserer at dagen er åpen for alle, men at den er spesielt rettet mot bransjefolk:

BOKBADES: Vigdis Hjort (Foto: Agnete Brun)

– Arrangementet på dagtid er for formidlere av alle slag, som bokhandlere eller bibliotekarer. Men det er selvsagt åpent for alle som har lyst til å få en oversikt over bokbransjen. Kveldsarrangementet er for hele bransjen. Da inviterer Fagskolen til et hyggelig sosialt samvær med faglig innhold.

Løwe kommer også med en oppfordring til bokhandlere nå som julehandelen nærmer seg:

– Hvis butikken din skal ha julehjelper så er dette et genialt sted å sende dem. Det  garanterer en bred kunnskap når de starter på jobb.

Men det er ikke bare julehjelp som kan få et intensivkurs. Løwe hevder at dette er en unik mulighet for alle:

– Bokmerkedagen gir en skikkelig boost gjennom formidlingen av masse god litteratur. Det er også unikt ved Bokmerkedagen at man får komme så tett på så mange stjerneforfattere, og får muligheten til å stille dem spørsmål, sier Løwe, og legger til:

– Deltakerne vil oppleve at man kan bli tryggere som formidler, og få inspirasjon til hvordan man selv kan gjennomføre prosjekter på sitt arbeidssted. Men til syvende og sist en inspirasjonsdag, for dem som er glad i faget sitt og bøker.

Her kan du lese mer om arrangementet!